Реформата в МВР е животоспасяваща операция

Реформите в МВР, които започна вътрешният министър Цветлин Йовчев, разкриха ужасяващи неща за ведомството, превърнато в мегаструктура от предшественика му Цветан Цветанов. А наследството, което получи Йовчев, е, меко казано, тежко. Оказа се, че МВР, което при кабинета на ГЕРБ получаваше лъвския пай от хазната, е работело без пари за 50 частни охранителни фирми като мома на повикване. Но с железни договори за охрана и вероятно тлъсти комисиони за началници.

В селата не са виждали полицай от 20 години и са пропищели от крад­ци. За сметка на това патрулните автомобили, които уж нямаха дори гориво за обиколки по районите си, са били задължени да реагират при всеки сигнал вместо частните гардове. По времето на Цветанов все не достигаха пари за заплати на полицаите, за нови униформи и за оборудване. А всеки антимафиот от фаворизираната служба ГДБОП, превърната в преторианска гвардия за политически поръчки на вътрешния министър, си поръчвал подслушвания на минимум 3 телефона месечно. Колко пари са изхарчени за това и за над 800 подслушвани от СДОТО телефони на бизнесмени и политици? И то с нулев ефект, видно от минималния брой осъдителни присъди по иначе шумни дела и арести. По този въпрос иначе словоохотливият бивш вътрешен министър мълчи като риба.

Това показва и ниският коефициент на полезно действие на самото мегаминистерство, което уж бе пречупило гръбнака на престъпността.

Йовчев и екипът засегнаха много интереси в министерството, като започнаха кардинална реформа, която ще реже до корен живо месо. Но тази реформа е животоспасяваща операция за самото министерство и за сектора сигурност като цяло. Без нея МВР прилича на сляп гигант, чиито сили стигат да убие една мишка. Министерство с над 50 000 служители, чиято ефективност е почти нулева. От една страна, не стигат полицаи за работа на улиците, а от друга, в някои от службите и областните дирекции на МВР 45% от състава се оказаха чиновници.

За четири години на власт Цветан Цветанов така и не разбра, че основните задачи на МВР са превенция и предотвратяване на престъпления, а не показни арести от маскирани силоваци, които насочват оръжие срещу невръстни деца. Справка - осъдителната присъда на съда в Страсбург срещу България по делото „Гуцанов“.

И какво се оказа сега? Че МВР може и без ГДБОП, без катаджии в храстите и мегаслужба за подслушване. И без принудителни дарения. А министърът може да ходи без 15 души охрана. Даже се оправя доста по-добре. Затова реформата трябва да продължи със същите темпове, за да превърне МВР в нормална структура от европейски тип.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини