"Ой, Коледо, мой Коледо…” в ПГ по транспорт

Сн.: ПГ по транспорт

Коледното настроение завладя и Професионалната гимназия по транспорт. "Старите традиции в бита на българския народ" бе темата на коледното тържество, в което учениците от различни клубове и студия показаха част от ритуалите за този празник.

На импровизираната сцена младите таланти от театрално-етнографско студио "Традиции и бъдеще" ни пренесоха в дома на едно българско семейство, посрещащо вестителите на коледния дух – коледарите.

Облечени в народни носии, с рунтави калпаци на главите и с по една дряновица в ръцете, момчетата благословиха дома със съхранената и до днес коледарска молитва за добруване и здраве. Младите коледари поздравиха "домакините" с песни и пожелания за берекет, за щастлива и богата година. Подобаващо бяха изпратени с дарове – ябълки, кравайчета и орехи.

След коледарите на сцената се изви кръшно българско хоро, на което се хванаха момичетата от клуб "Здрави и силни". Техният танц повиши градуса на празничното настроение. Ученикът от 11в клас Росен Иванов внесе съвременни нотки с песента на Графа "Седемте езера", предизвикала одобрителните възгласи на публиката.

Тържеството завърши с традиционно българско хоро, което вдигна на крак всички присъставщи.

Специално коледно пожелание към всички ученици и учители направи директорът на училището Донка Станчева. Да бъдат здрави, ученолюбиви и много щастливи през настъпващата 2014 година им пожела тя.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини