Почти милион приходи в хазната от акциза върху домошарката

Близо един милион лева са влезли в държавната хазна от производството на домашна ракия от началото на годината. В същото време проверките на Агенция Митници за нередовни казани са се увеличили.

В Нови Искър се намира един от големите казани в района на София. В сумата от над милион лева влизат приходите от акциз, платен от домашните производители и от регистрацията на домашните казани. През тази година от платеният акциз е 858 хиляди лв., а година по-рано е бил 736 хил. лв.

Митническите служители са направили малко повече от 1000 проверки през тази година. Наложените глоби са за 197 хиляди лева. Размерът на санкциите е като през миналата година. Почти двойно обаче се е увеличил броят на споразуменията за прекратяване на административно наказание за нелегален казан. В тези ситуации производителите плащат 50% от стойността на казана си, но държавата не им го конфискува.
Троян е градът, където се произвежда най-добрата сливова. Симеон Симеонов вари ракия, откакто се помни. Тази година си направил 20-ина литра. Внезапна проверка на митниците обаче слага край на дългогодишната му традиция.

„Плаках като малко дете, счупих всички чаши и рекох "до тук варене на ракия", коментира той. Симеон решава да си търси правата в съда. За да си върне конфискувания 45-литров казан. „Да речеш, че съм производител, да продавам иди-дойди, а то е просто си правя кефа. Аз си го взех от един приятел, който ми го даде без нищо. Това е невъзможно да ме съдят за такива работи. Просто си правя кефа. Иначе, ако продавам, да ме одерат и ако искат и 5 милиона”, добави Симеонов.

От Агенцията Митници обясняват, че законът е еднакъв за всички, без значение капацитета на казана. „Всеки има право в собствения си имот или двор да съхранява такова съоръжение, но няма право да произвежда. За да произвежда в закона е заложено изрично да има регистрация”, обясни Цецка Дочева от Агенция Митници. „Първо на първо те да хванат тия, дето произвеждат ментета, отколкото да глобяват тия”, смята Симеонов.

Гаражът на Симеон е проверен след сигнал, подаден от съседи. Както при повечето от проверките.

Всички производители на домашна ракия или вино са категорични, че производството им е само и единствено за собствено удоволствие. Най-важното, което препоръчват обаче е продукцията да се консумира с мярка. 

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини