На 2 януари празнуват Силвия и Серафим

Св.Силвестър празнува днес православната църква

Днес православната църква почита Свети Силвестър. Роден е в Рим. Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и пети папа.

През неговото светителство /314-335 г./ били проведени най-важните реформи на Константин Велики за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството. Чрез свои пратеници Св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година.

Преименувал неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен". Строго забранил на клириците да се занимават с търговия. Привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници.
На 2 януари се чества и Св. Серафим Саровски Чудотворец. Той е роден през 1754 г. в град Курск. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г.

Днес именници са Силвия, Силвана, Силвестър, Серафим, Гopан, Гopица.

В народните ни вярвания вторият ден на януари е свързан с обичай да се чисти тора от оборите и е познат като Карамановден. В нощта срещу празника момците се организирали в дружини и обикаляли домовете, където има едър добитък. Мъжете почиствали обора и си тръгвали, без да се обадят. Ако някой е обиден на любимото момиче, на този ден можел да му отмъсти, като вместо да изрине обора, хвърля още тор.

Източник: btv.bg

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини