2014 год, предсказано от Айзък Азимов преди 50 години

На 16 август 1964 г. „Ню Йорк Таймс“ публикува есето „Посещение на Световния панаир през 2014 г.“ на великия американски фантаст Айзък Азимов.

50 години по-късно значителна част от прогнозите на писателя се оказват поразително точни. 

За преминаване на къси разстояния ще има движещи се пътеки със стълби от едната страна и свободно разстояние за стъпване в средата. Те ще се използват в подземните участъци на градовете, в помощ на борбата с трафика. А трафикът по пътищата ще е голям, заради липсата на паркоместа. Доставянето на продукти до предградията също ще затруднява движението, защото 80% от продуктите ще са насочват към крайните квартали, пише фантастът.

Комуникациите ще се развият до такова ниво, че не само ще можем да чуваме човека, но и да го виждаме в същото време. Екранът ще може да служи за четене на документи, разглеждане на снимки и четене на пасажи от книги. Синхронизирани сателити, кръжащи в Космоса, ще помагат на хората да се свързват с всяка точка на Земята, включително и с метеорологични станции на Антарктика, прогнозира Азимов.

Особени усилия ще се полагат в дизайна на превозните средства с „мозък-робот“, на които ще могат да се задават кординати за определена дестинация. Подозирам, че една особена атракция на панаира през 2014 ще бъдат малки роботизирани коли, които ще могат да маневрират сами в тълпа, избягвайки сблъсък, отбелязва великият писател.

Що се отнася до телевизията - екрани, закачени на стената, ще заместят обикновените устройства; прозрачни кубове ще излъчват 3D форми. Всъщност едно от най-популярните неща на фестивала след 50 години ще бъдат 3D телевизори в удобен за ежедневието размер, които ще могат да се завъртат, за да се вижда от всички ъгли, прогнозира Айзък Азимов.

Ще има световно разпространена пропаганда в услуга на контролираното раждане. Тя ще е хуманна и рационална, но до 2014 г. несъмнено ще е постигнала сериозен ефект, пише още фантастът.

Според него, развитието на автоматиката ще промени драстично нещата. Светът през 2014-а ще предлага само няколко длъжности, които ще могат да бъдат изпълнявани от човек по-добре от машината. Следователно човечеството ще се превърне в раса, изцяло отдадена компютърните технологии. Училищата ще трябва също да бъдат ориентирани в тази посока. Всички гимназисти ще се учат на фунаментални неща за компютърните технологии, ще бъдат добре подготвени за компютърни езици, които тепърва ще бъдат създавани.

Въпреки всички развити технологии, човечеството ще страда от скука – зараза, която разширява интензитета си всяка година. Това ще има своите ментални, емоционални и социологически последствия, и смея да кажа, че психиатрията ще бъде по-важна от медицината, най-престижната специалност през 2014-а.

Малкото щастливци, които ще могат да се занимават с творческия процес, ще бъдат истинският елит на човечеството - защото ще правят нещо повече от това да служат на машина.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини