Обхващат Димитровград в нов проект срещу домашното насилие

Нов проект срещу насилието стартира в три общини

Фондация „Х&Д Джендър перспективи стартира изпълнението на нов проект, финансиран от Министерство на правосъдието. Надсловът му е "За свобода в къщи".

Проектът ще се изпълнява на територията на Общините Хасково, Димитровград и Кърджали до май 2014 година, поясни координаторът му Антония Филева. Целта е предоставянето на комплекс от безплатни социални услуги за пострадали от домашно насилие.
 
Специалистите на фондацията ще правят социално-психологическо консултиране, правно консултиране, терапевтична психологическа работа с пострадалите, консултиране и посредничество за намиране на работа.
Консултациите ще се предоставят в Консултативния център към Фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ в Хасково, който се намира на ул. „Константин Симитчиев“ №5.
 
 
За Димитровград мястото е сградата на Българо-гръцкия център в бившето уличище "Климент Охридски" в дните вторник и четвъртъкк от 10 - 16.30ч.
 
 
 
Пострадалите от домашно насилие лица са уязвима група от обществото, изложени на по-голям риск от социално изключване, коментира ръководителят Антония Филева. И добави:"Последиците от насилието в семейството са неизмерими, травмата от преживяното насилие от най-близките трудно се преодолява. Повечето пострадали са живели дълго време под постоянен психически и физически тормоз, без право на глас, в страх и често пъти в икономическа зависимост".
 
 
 
Ограничаването на контактите с пострадалия и извеждането от семейното жилище по Закона за защита от домашното насилие /ЗЗДН/ са недостатъчни за справяне с проблема, смятат още от фондацията. Извършителите на насилие често преследват своите партньори и след раздялата или насочват агресията си към следващата жертва. Насилниците се нуждаят от терапия в посока осъзнаване и контролиране на гнева, а обществото от програми, които да предотвратят рецидиви на домашно насилие.

През пролетта на 2014г. Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ предвижда провеждането на превенционна кампания в община Кърджали, където ще се разпространяват плакати и брошури сред гражданите на Кърджали и институциите, имащи отношение към проблема „домашно насилие”.  

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини