Хирург заряза пациент насред операция, свършила му смяната

Хирург от клиника в Загреб оставил пациента си насред операция, защото смяната му свършила. Той не си довършил работата, тъй като не му плащали извънреден труд, пише хърватският вестник „24 сата“.

„Започнах тежка коремна операция в 15 часа и оперирах до 20 часа. Операцията не беше приключила, но смяната ми свърши. Тъй като според новите правила никой не ми плаща за работа след изтичане на смяната, напуснах залата и предадох работата на колегата от следващата смяна. Той е завършил операцията след три часа“, разказа хирургът.

Нещата стават още по-лоши, като се има предвид, че по думите му той не е единственият, оставил пациент под анестезия в операционната. През последната седмица е имало поне няколко такива случая. Всичко това се прави в знак на протест срещу здравното министерство.

Причината за този неетичен протест е новият колективен трудов договор, с който е въведена работа на смени, като годишно са разрешени 180 часа извънреден труд. Лекарите твърдят, че този труд не им се заплаща, а здравното министерство твърди, че всичко се плаща. Тези словесни битки продължават от месеци.

Повечето медици обаче са изумени от факта, че хирурзи изоставят пациентите си насред операция.

„Такава система за работа е невъзможна, защото лекарите не поправят пациентите си, те не са автомонтьори, които във всеки един момент могат да спрат работа“, каза председателят на Хърватската лекарска камара д-р Хървойе Миниго. Той очаква от министерството да издаде инструкция към директорите на болници за това как да се постъпва при работа на смени, така че повече да не се стига до подобни абсурди.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини