Втора окупация на СУ. Напрежение и патрулки

Вратите на Ректората на Софийския университет осъмнаха с катинари. Окупаторите не допускат дори служители. На мястото има напрежение, събира се полиция.

До един от страничните входове на Ректората от сутринта се събират служители на администрацията и ръководството. Те коментираха, че дори когато „Ранобудните студенти” я бяха окупирали, можеха да влизат.

На друг вход са застанали окупатори и през оградата спорят със събралите се отвън противници на блокадата. Стигна се до напрежение между двете групи, което вероятно е причината да се събира все повече полиция - униформени и цивилни служители и 3-4 патрулки, съобщи Offnews.

"При първата окупапация водачите бяха доста по-интелигентни. Тук се сблъсквам със стена", коментира пред Нова телевизия ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

Пред "Фокус" той потвърди, че вече е сезирал прокуратурата, като се надява да бъде разпоредено полиция да изведе окупаторите. Илчев добави, че няма да говори с тези, които "са завзели" СУ, и се надява скоро кризата да приключи, за да може сесията да протече нормално.

Преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева пък сравни окупацията с тероризъм.

Сградата се взима за заложник, както и всички хора в нея. Само терористите не преговарят. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането й, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава", заяви тя.

По думите й това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение.

Служител на охраната на университета уточни, че не са верни твърденията, че е правен опит да бъде вързан от окупаторите.

В страницата си във "Фейсбук" те обясниха защо обявяват пълна блокада на Ректората:

"Това се наложи заради безпрецедентния и позорен опит на ректора под външен натиск да плаши окупиращите студенти с прокурорска, тоест полицейска намеса. Затова ние заедно превръщаме Ректората в свободна зона, в малък Киев, в оръжие, вдигнато срещу оглушалото Народно събрание, в алтернативен център на изгубения национален суверенитет. Призоваваме цялата страна към общонационална стачка, неподчинение и ефективни блокади на властовите институции". Днес се очаква изявление на окупаторите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини