Смъртоносна дрога плъзна по морето

Смъртоносна дрога, навлизаща в страната от Афганистан, е засечена по морето. Ученици от Бургас са заловени да пушат смес от афганистанска марихуана с пико и амфетамини. „Афганистанският кошмар", както бе наречен опиатът, е изключително силен и опасен за здравето. „Друсаният" канабис вече се предлага масово по дискотеки и нощни заведения, както и около училищата в морския град.

Заради своята мощ забранените цигари бързо печелят фенове и скоро се очаква да изместят от пазара стандартните наркотици, прогнозират криминалисти. Според инфото цигара от взривоопасната смесица върви по 25 лева. Цената е доста солена на фона на обикновената марихуана, папиросата от която все още се харчи между 5 и 10 лева.

Опасността от „афганистанския кошмар" идва именно от изкуствените съставки пико и амфетамини. Пико е синтетичен наркотик, метамфетамин, който се извлича от ефедрин и червен фосфор. Веществото е под формата на кристали, най-често едри като сол, с много бледосив цвят. Лошото е, че започва да действа между третата и петата минута след шмъркане или пушене, като рязко вдига кръвното налягане. Така всеки потребител със сърдечни проблеми е изправен пред смъртна опасност. Възможно е дори да се стигне до сърдечен удар, предупредиха лекари пред „Всеки ден".

Третата съставка в новата дрога - амфетаминът, е психоактивно вещество, което стимулира централната нервна система. Той създава усещане за бодрост, сила и лекота, дори и при хора в състояние на силно физическо изтощение. За разлика от пико и амфетите, марихуаната има отпускащ ефект. Така ефектът от тройната комбинация е тотално непредвидим. Засега е ясно само, че действието й е изключително дълготрайно - напафканите не са на тази земя в продължение на часове.

Твърди се, че пътят на новата дрога минава през Афганистан, Иран и Грузия. Другият маршрут сече Истанбул, като най-вероятно големи бали марихуана влизат у нас през граничния пункт при Малко Търново. Вносът и разпространението й пък се държат изцяло от турските наркокартели. Предвидено е първоначално тя да превземе Черноморието, а след това да се разпространи и във вътрешността на страната.

Източник: http://www.vsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини