Британска ядрен завод отчете радиация над нормата

Заводът за преработка на ядрено гориво в Селафийлд е разпоредил на целия персонал, който няма отговорности в случай на авария, да остане вкъщи в петък, заради измерена повишена радиация. По-късно контролните органи заключиха, че завишението е било причинено от естествено срещащия се газ радон.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който идва от скалите и почвата.

През 1957 г. в Селафийлд се случва най-голямата в историята ядрена авария във Великобритания. Един от реакторите е обхванат от пламъци. Отделя се огромно количество радиация из цяла Великобритания и Европа. Затова обектът Селафийлд се следи денонощно. Той е най-сложният и предизвикателен ядрен обект в Европа, според изказване на контролните органи днес.

Съоръжението е на границата с националния парк Езерната област на брега на Ирландско море в северозападната част на Англия. То е продължило да работи нормално по време на проверката и двата оператора и правителството казаха, че няма риск за обществеността.

По-висока от нормалната радиация е била отчетена до оградата през нощта, чрез въздушен мониторинг.

Очаква се персоналът да се върне в понеделник на работа, както обикновено. Селафийлд включва сгради, промишлени цилиндри и охладителни кули, заобиколени от тревни площи. Намира се на около 300 мили северозападно от Лондон.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини