Лекарствата с чип срещу фалшифициране

Специални чипове срещу фалшифициране ще бъдат поставени на лекарствата, подобно на паспортите, пише „Монитор“. Системата се нарича GS1 и ще бъде въведена до 2-3 години у нас. Тази мярка за ограничаване на източването на НЗОК чрез медикаментите е залегнала в Националната здравна стратегия 2014-2020, която бе дискутирана вчера по време на здравната комисия с пациентски и съсловни организации и национални консултанти.
„След въвеждането й, което ще стане паралелно с електронните рецепти, ще се знае във всеки един всяко едно хапче дали е предоставено на пациента или някой се е опитал да източи Касата”, обясни проф. Любомир Иванов, който е един от авторите на стратегията. Ясно и точно да се разпише финансирането й, да се посочи как ще бъдат въвеждани иновативните технологии в болниците, кога и как поетапно ще започне да действа електронното здравеопазване и какви възможности ще бъдат осигурени на хората за активно остаряване в добро здраве. Тези четири изисквания са залегнали в писмото на ЕК до вицепремиера Зинаида Златанова. В него се посочва още, че само с топлоизолации на болниците не може да се постигне високо ниво на здравеопазването. 

Националният консултант по клинична хематология проф. Георги Михайлов подкрепи стратегията, но посочи, че е необходимо онкологичните заболявания да бъдат изведени от нея в отделна програма, като се посочат приоритетите, с който ще се ползват в лечение засегнатите от тях пациенти и финансирането на терапиите им. 

От Българския фармацевтичен съюз възнегодуваха, че никъде в стратегията не се казва нищо за лекарствената политика в стратегическия период 2014-2020. В целия документ, който с приложението е над 400 страници, думата аптека е спомената само веднъж, и то в раздела за електронното здравеопазване. Фармацевтите настояват да се създаде Национална аптечна карта, подобно на здравната, която да направи разпределение по райони на аптеките, за да не остават цели селища без лекарства, както се случва в момента

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини