В Кърджали лек против грип доставят само по заявка

В разгара на грипната епидемия и предупрежденията на лекарите, че вирусът за часове се превръща в опасна „кървава“ пневмония, противогрипното лекарство „Тамифлу“ изчезна от аптеките. Препаратът е единственият ефикасен начин да се преборим с инфекцията, тъй като атакува дирекно грипния вирус и не му позволява да се разможава в тялото. Всички други популярни средства за справяне с болестта като прах­чета с парацетамол, сиропи, таблетки за гърло и прочее само облекчават симптомите, без да се борят с вируса.

Проверка на „Преса“ установи, че в над 50 столични аптеки препаратът липсва. Само в две намерихме „Тамифлу“, но в опаковка от 30 милиграма, подходяща единствено за бебета. Според указанията в листовката и на лекарите, за да се пребори възрастен човек с инфекцията, трябва да пие поне по две таблетки от 75 милиграма дневно. Това на практика означава, че вместо лечението да ни излезе около 45 лева, трябва да се бръкнем с 95-100 лева. Същото е положението в Пловдив, Велико Търново, Шумен и Благоевград. Във Варна няма изобщо, а в Кърджали го доставят само по заявка след 24 часа. Лекарството обаче трябва да се пие до 24-ия час от първите симптоми, за да има ефект. В Плевен, Русе, както и във Враца, „Тамифлу“ все още може да бъде открито в отделни аптеки. Другият вариант болен да се снабди с подходящия медикамент, и то без пари, е да бъде приет в болница.

От фирмата производител на лекарството съобщиха за „Преса“, че не са спирали доставките за българския пазар. „В момента изпълняваме регулярно заявките на дистрибуторите и заради епидемията количествата, които те поръчват, са доста по-големи от тези през миналата година. Поради засиленото търсене количествата в нашия склад са на привършване и работим усилено, за да получим нова доставка преди следващата планирана. Надяваме се това да стане до дни“, обясни Виктория Кукова, мениджър „Комуникации“ на „Рош България“. „Сега това се случва с медикамент за грип, утре може да няма онколекарство“, коментира председателят на фармацевтичния съюз доц. Илко Гетов. Затова предлага да се създаде контактна група към здравното министерство, която да реагира в рамките на дни, когато някое лекарство липсва на пазара.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини