Флагът на Кърджали вече се вее на Антарктида

Флагът на община Кърджали вече се вее на българската база на Антарктида. Постави го първият кърджалиец стъпил на ледения континент Стоян Анадолиев. Преди дни той откри там и електронна библиотека на стогодишното читалище „Обединение 1913".

Наред със заглавията на проф. Христо Пимпирев и проф. Боян Биолчев са качени електронните варианти и на няколко кърджалийски автори.

Стоян Анадолиев отпътува за Антарктика на 6 януари. В края на 2013 кметът на община Кърджали Хасан Азис му връчи два флага на общината, за да бъдат осветени в параклиса на станцията, като единият остане в българската база, а другия да се върне в Кърджали. До нашата база на ледения материк се развя и знамето на кърджалийския историческия музей. При гостуването си в Кърджали ръководителят на българската полярна експедиция проф. Пимпирев подари на музея кристал с мъх от ледения континент, което сложи началото на сбирка, посветена на далечната земя. Преди отпътуването си Анадолиев обеща, че ще направи всичко възможно да обогати колекцията.

"Всички в групата са в добро здраве и с бодър дух", съобщи кърджалийският полярник.

 

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини