Асоциацията на тютюнопроизводителите:90% от тютюна в Кърджалийско е изкупен

НАТ-2010“ запали искрата на тютюневите протести в РБългария на 06.01.2014г. в гр.Харманли. Зад исканията на тютюнопроизводителите застанаха всички държавни институции. Без да е режисирано, споровете около бранш „тютюнопроизводство“ се пренесоха дори на политическата сцена. Нещо повече! ГД „Земеделие“ на ЕК в Брюксел бе алармирана от Българската страна, че е нужно да бъдат обсъдени проблемите на българските тютюнопроизводители, а от решението на Комисията, МЗХ да разработи актуални към днешна дата варианти на субсидиране за тях.

На втори план „НАТ-2010“ следи отблизо изкупната кампания на тютюн от рек.2013г. по сортови групи. Протестите на територията на цялата страна вече дадоха очакваните резултати. В областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Хасково, Кърджали и Смолян са изкупени 90% от Ориенталските тютюни. В Благоевградска област-50%. В Централна и Северна България тютюните от четирите сортови групи тютюн: Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния са изкупени на 95%.

НАТ-2010“ благодари на ръководствата на търговските фирми СОКОТАБ-ЕООД-гр.Пловдив и „ЛИИЙВ ТАБАКО А.МИХАЙЛИДИС“ АД-гр.Сандански за спешното изкупуване на Ориенталския тютюн „КАТЕРИНИ“ в бедстващите общини Каолиново, Венец, Завет, Кубрат и Исперих в Северните области на България – Шумен  и Разград!

Председател:Цветан Филев


Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини