Юлия Тимошенко ще се кандидатира за президент

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която бе освободена от затвора по-рано през деня, пристигна със самолет от източния град Харков в Киев и бе посрещната триумфално на площад "Независимост" в центъра на столицата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.В инвалидна количка, Тимошенко бе приветствана от десетките хиляди хора, които са се събрали на Евромайдана. През сълзи тя първо поздрави героите на Украйна - демонстрантите, включително онези, които са дали живота си."Героите никога не умират", извика тя и подчерта, че протестите трябва да продължат, докато постигнат всички свои цели.Янукович трябва да бъде принуден да дойде тук на Майдана, каза Тимошенко.По-рано, при пристигането си със самолет на международното летище на столицата "Жуляни", Тимошенко изрази увереност, че Украйна скоро ще стане член на Европейския съюз и "това ще промени всичко". Необходимо е да бъдат наказани всички, виновни за смъртта на хората при сблъсъците в Киев, подчерта тя. В противен случай "няма да сме достойни за паметта на хората, които загинаха и откриха за нас пътя", добави тя пред журналисти.Междувременно украинското ултранационалистическо движение "Десен сектор"
обяви, че ще продължи протестите, въпреки че парламентът гласува за отстраняване на президента Виктор Янукович, предаде Ройтерс."Не е време за празнуване. Сега трябва да сме по-единни от когато и да било", подчерта в писмено изявление една от групите, участващи в протестите в центъра на столицата Киев."Десен сектор" е крайно националистическо, антируско и антикомунистическо украинско движение. Групата разруши паметници на Ленин в страната.Обезпечаването на сигурността в Киев не е лесна задача, призна новият министър на вътрешните работи Арсен Аваков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Аваков обобщи, че доверието към милицията е подкопано и редът се поддържа от отряди за самозащита. Стабилизирането на обстановката ще отнеме няколко дни, прогнозира той.

Бившият премиер и лидер на опозиционната партия "Баткившчина" Юлия Тимошенкоизлезе от затвора след като Върховната рада гласува постановление за освобождаването й.Преди да отлети от Харков за Киев запитана за по-нататъшните й планове тя отговори: "Ще се кандидатирам за поста президент". Бившият премиер бе изведена от харковската клиника, където се лекуваше, на инвалидна количка."Диктатурата падна", бе първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на нейната партия "Баткившчина".Бившият украински премиер излежаваше седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение. 53-годишната Юлия Тимошенко бе осъдена през 2011 г. по обвинение, че е сключила неизгоден за Украйна договор за доставка на руски газ. Процесът срещу нея бе смятан от Запада за политически.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини