Слънце „огря“ Баба Марта с националното знаме

Националното знаме "огря" Баба Марта и децата в ОДЗ "Слънце"


Хасковското ОДЗ №15 „Слънце“ напомни, че мартениците са изконен български обичай. Това бе първата градина, която днес посрещна пролетта в лицето на Баба Марта. Добрата баба връзваше червено-белите кончета за здраве и късмет под огромен флаг с националния трикольор. Знамето излизаше като лъчи от слънцето, което е символ на градината. Декорацията заемаше половината стена във физкултурния салон на детското заведение.

Десетки дечица, облечени в празнични костюми и народни носии, танцуваха, пяха и рецитираха стихчета, за да умилостивят противоречивия характер на Баба Марта. Понякога единственият женски месец носи слънце, пролет и здраве. Понякога, чисто по женски обаче излобява и без причина и праща студ, зима, че и сняг. Вероятно разчувствана от детското послушание и горда българщина, Баба Марта на ОДЗ 15 бе слънчева и засмяна и в добро настроение отпраши да изпълнява задълженията си по другите градини.

Легендата разказва, че мартеницата е дошла по тези земи с пристигането на Аспаруховите българи. Обичаят се е разпространил във всички български територии, дори и тези, които понастоящем не са в родината. Обичая следват в Румъния и Молдова, които столетия наред са били под българска власт, Република Македония /защо ли/ и в други територии, белязани от българската държава в Северна Гърция и областите Голо бърдо и Преспа в Албания. В действителност усуканият червено-бял конец има дълбоки корени в древните езически традиции, като според историци първата му документирана поява е от времето на нахлуването на Александър Македонски в Индия.

Г. Христов

Добрата старица пристигна с питка и торба с мартеници
Бе зарадвана с богата програма от мъниците
Тя пък им върза мартенички

Празникът бе запечатан от десетки фотоапарати
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини