Йордан Цонев заподозря Сметна палата в „сексуален тормоз”

Тази сутрин, от ефира на телевизия „Би Ти Ви", депутатът от ДПС Йордан Цонев обвини ръководството на Сметна палата, че носи вината заради „сексуален тормоз, оказван върху служителите" вътре. Според него, при проведена анкета сред работещите в палатата, около 30 на 100 от тях са заявили, че са били жертва на някаква форма на сексуален тормоз. Той не пожела да уточни дали става дума за тормоз на работното място, или в личния живот на анкетираните, но хвърли цялата отговорност за това върху настоящото ръководство на бюрото за независим одит върху държавните разходи.

Цонев отправи още едно обвинение, насочено пряко срещу настоящия председателя проф. Валери Димитров. Депутатът и член на Комисията по бюджет и финанси обяви, че преди публикуването на доклада за МВР през декември миналата година, Димитров е изпратил на електронната поща на секретарката на Цветан Цветанов - Деси Замфирова - прикачен файл, в който се съдържат възраженията на бившия вътрешен министър срещу доклада. По-късно, заяви Цонев, тези възражения са били включени в крайния вариант на документа от името на Цветанов.

От своя страна проф. Валери Димитров отхвърли обвиненията и обяви, че мнозинството в парламента се опитва да върне стария модел на управление, който е лош и ще спре реформата, започната през 2011 г.
„Искаме професионална палата, а не свърталище на некадърници", обяви Димитров и за пореден път предупреди, че с новия закон се премахват всички професионални изисквания към бъдещите ръководители на Сметна палата.

Сега действащият закон предвижда за председател на колегията да се избира лице, което има професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол, финансите или счетоводството не по-малко от 15 години. За шефовете на дирекции се изисква сходен опит, който е не по-малък от 7 години.

Проф. Димитров изрази опасения, че с отпадането на тези изисквания по силата на новия закон, внесен именно от Йордан Цонев, избираните на партийно-квотен принцип бъдещи ръководители на Сметна палата ще бъдат подчинени на големите политически сили.
В заключение проф. Димитров отново настоя да бъде прието предложението на ръководената от него служба от края на януари, съгласно което всеки разход на политическа партия над 1000 лева трябва да минава през отчет.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини