На фестивала на занаятите: Показаха Царските двери за параклиса в Кенана

10 традиционни тракийски занаята и няколко изкуства са представени в изложението във фоайето на читалище „Заря – 1858“ в Хасково. Инициативата е по проект на областната администрация в Хасково „Празници на тракийския фолклор“.

Сред експонатите бяха Царските двери на дърворезбаря Стоян Димитров, които ще бъдат монтирани в параклиса „Св. Трифон“ в Кенана. Диневецът показва още икони, иконостас и други свои произведения. Сред представените занаяти бе и бъчварството, показани бяха и стари инструменти за изработването на бъчви – вътур и различни рендета. Те обаче вече са изместени от съвременни машини. Има още ножари, художествено плетиво, плетарство, гобленарство и други позабравени български занаяти. Плетачката Въчка Бончева от Конуш и колежката й по художествено плетиво Ангелина Димитрова бяха на мнение, че внучките им нямат мерак да подхванат занаята.

За началото на феста от 16 часа се бяха стекли множество хасковлии – и млади, и стари, които с интерес наблюдаваха занаятчиите и с любопитство задаваха въпроси на майсторите. Успоредно с това започнаха и изпълнения на певчески състави и групи на сцената.

Официално „Празниците на тракийския фолклор“ ще бъдат открити от областния управител Кадир Исов, зам.-областният Иван Станчев, председателят на Съюза на тракийците в България Красимир Премянов и шефът на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев.

Желаещите да посетят фестивала ще имат тази възможност и утре от 14 часа, входът е свободен. Освен представените занаяти и изкуства, хасковлии ще могат да се насладят и на тракийски фолклорни изпълнения – музика и танци. Участие ще вземат множество танцови и певчески състави, танцови клубове и народни оркестри от областта.

Мащабната културна изява се реализира по Проект "Съвместни туристически инициативи, насочени към наследството" (JTI TARGET), одобрен за финансиране по оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество „България – Гърция 2007-2013“. Тя е съфинансирана от ЕФРР и национално съфинансирана от участващите държави.

Проектът цели подобряването на туристическата привлекателност.

Анета Кутелова

Рисунка върху яйце

Бъчварят Димитър Тодоров

Изявата на ивйловградското читалище "Пробуда"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини