Плевнелиев: Ами ако Русия окупира и България

По време на лекция във Виена Росен Плевнелиев предупреди, че Русия е агресивна и може да окупира и България, подобно на Крим. „Русия се проявява агресивно националистически както към Украйна, така и към страни от Югоизточна Европа, включително към България", заяви Плевнелиев, цитиран от "Монитор" и КРОСС.

Той попита риторично присъстващите какво според тях ще се случи оттук нататък.
„Какъв е следният сценарий? В нашата страна имаме руско малцинство. Възможно ли е да организират протест и да се обадят на Русия, тя да прати свои хора и да се случи същото като в Крим? Ако това се случи, как ще постъпят българските социалисти и тези политици, които сега заявяват, че никога няма да се обърнат срещу Русия", разсъждава държавният глава.

Според него в Украйна бил създаден руски модел на управление, в който доминират олигархията, корупцията и контролираните медии. Такива проблеми той видя и в цяла Югоизточна Европа.

„В 17 страни „Газпром" пазарува медии на килограм. Чрез купените от Русия медии населението в Украйна бе манипулирано и дълго живееше във виртуална действителност", продължи лекцията си Плевнелиев.

Той подчерта, че е наясно какво точно се е случило в Крим - властите в Москва изпратили там войска и окупирали полуострова. „Незаконният локален референдум бе проведен под дулата на руските калашници. За съжаление ден по-късно Крим вече бе анексиран", отговори Плевнелиев на въпрос на българска студентка, която се поинтересува от конфликта.

За разлика от останалите световни лидери, чиито позиции са далеч по-балансирани, президентът не се поколеба да обвини Русия в агресия спрямо местното население. Думите му предизвикаха възмущението на възрастен виенчанин.

„Имаме по-голям проблем и той е, че за пръв път след Втората световна война не знаем какво може да направи Русия. За съжаление властите в Москва вече не са надежден партньор. Те не държат на подписа, положен под държавни споразумения. За мен Крим е Украйна, а не Русия. А Украйна е Европа", каза от своя страна президентът.

Ден преди визитата си във Виена той бе на посещение в Лондон, където даде интервю за предаването HARDtalk на BBC. „В България руски туристи купуват апартаменти по морето. Ако утре те се обадят в Кремъл и поискат да бъдат изпратени войски", коментира Плевнелиев в опит да аргументира искането си за обща позиция на ЕС спрямо отношението на Русия към Украйна.

Същата теза той разви и в предаването „Панорама" по БНТ. Това взриви социалните мрежи, като хората не спираха да питат дали президентът не опитва да ни вкара във война, пише "Монитор".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини