Инвеститорът: Карадере ще е слабо застроено

Карадере. Сн.: wikipedia.bg, Признание: Svik from bg

Новият проект за изграждане на курортен комплекс в Карадере ("Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт") е силно редуциран спрямо този от 2008 г. , съобщава инвеститорът. Не се предвижда разширяване на урбанизираната територия и промяна на предназначението на земеделски земи и горски територии.

Новият инвестиционен проект на "Мадара Юръп" АД, по който предстои процедура по ОВОС, е изцяло съобразен с новите изисквания по опазване на околната среда и защитените зони, се казва в съобщението.

От фирмата определят като невярна информацията, че проектът предвижда застрояване на повече от 80 на сто от зелените площи.

Уточнява се, че устройствени и технически показатели на застрояването предвиждат максимална референтна стойност на цялостното застрояване в границите на терена да е 208 000 кв. м разгъната застроена площ.

Инвестицията изцяло е съобразена с изискванията за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна и на дивите птици в района, като целта е да се изгради балансирана и устойчива среда, с разумна и минимална антропогенна намеса, се посочва в съобщението.

Сред предимствата на инвестицията се отбелязват откриване на повече от 500 преки работни места и на над 2500 непреки работни места, както и привличането на групи туристи от пазари, които не са приемали България като луксозна петзвездна дестинация досега.

Очертава се проектът да бъде една от най-големите преки чуждестранни инвестиции в България през последните години, информират от фирмата.

Отбелязва се приносът към държавния бюджет и бюджета на община Бяла чрез плащането на данъци и такси, както и че по време на строителството на екокомплекса почти изцяло дейностите ще бъдат възложени на местни фирми, а по при експлоатацията му услугите ще бъдат предоставяни преимуществено също от местни фирми.

В съобщението се подчертава, че проектът от 2014 г. е само идеен и е възможно да претърпи промени, съгласно оценката по ОВОС.

Протести за и срещу застрояването на Карадере

Днес са обявени протести в различни градове в страната срещу обявеното застрояване на Карадере.

Имаше и контрапротест в Бяла. Жители на община Бяла излязоха на протест пред сградата на кметството в подкрепа на проекта за изграждане на курортен комплекс в местността Карадере. Те издигнаха плакати „Бедни сме, искаме работа”, предаде БНР.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини