Глобално затопляне: Актуализират мащаба на заплахата

Доклад за въздействието на глобалното затопляне се очаква да излезе следващия понеделник. Според него състоянието е критично. Проект на резюмето е изтекъл и, както Би Би Си съобщава, в него се посочват редица негативни ефекти, които в някои случаи може да са "необратими":

Милиони хора, живеещи в крайбрежните райони в Азия ще бъдат засегнати от наводнения, и разселени поради загуба на земя.

Добивите от селскостопански култури по света ще намаляват с до 2% на десетилетие до края на века .

В резюмето се казва, че в близко бъдеще, при отчетените в момента нива на затопляне, сериозно застрашени ще бъдат арктическите ледници и кораловите рифове.

Учените предупреждават, че океаните ще станат по-киселинни. Заради затоплянето видовете ще се придвижат в посока на полюсите.

В Йокохама, Япония втора работна група на IPCC се събира, за да приеме доклада за въздействието, което покачването на температурите ще има върху хората, животните и екосистемите през следващия век. Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC ) ще публикува първата актуализация на мащаба на заплахата от седем години. Според някои участници резюмето е твърде песимистично.

Това е вторият от трите доклада за причините, ефектите и решенията за изменението на климата, на експтертната група, в което влизат водещи учени в света. През септември миналата година в Стокхолм тяхното обобщение за климатичните промени беше, накратко: изменението на климата е реалност, а хората са "доминантната причина" .

Предишният доклад на IPCC е бе запомнен с две съществени грешки, които подкопаха доверието - изчезването на ледниците в Хималаите (IPCC погрешно даде срок до 2035 г.) и твърдението, че над половината от Холандия се намира под морското равнище (всъщност е 26%). Сега всичко се гледа под лупа, казват различни експерти пред BBC. Учени и държавни служители ще работят по точната формулировка на резюмето през следващите няколко дни. То ще бъде публикувано следващия понеделник. Резюмето обобщава резултатите от съответните научни изследвания, резултатите от които са били публикувани от 2007 г. насам.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини