Москва отзова военния си представител в НАТО

Руското министерство на отбраната реши да отзове в Москва за консултации главния военен представител на Русия в НАТО.
Това пише „Взгляд”, като цитира руския зам.-министър Анатолий Антонов, предаде "Фокус".

НАТО прекрати съдействието си с Москва след анексирането на Крим.

„Политиката на изкуственото нагнетяване на обстановката не е наш избор. Още повече ние не виждаме възможност да продължим военното си сътрудничество с НАТО както обикновено. Взехме решение да отзовем в Москва за консултации главния военен представител на Русия в НАТО генерал-полковник Валери Евневич”, заяви Антонов.

Той добавя, че по-нататъшното взаимодействие с Алианса ще става "като изхождаме от практическите действия на партньорите, последвали решението на Москва”.

НАТО отрече, че нарушава споразумение с Русия, като укрепва силите си в Източна Европа, и обвини Москва, че "нарушава всеки принцип и международен ангажимент, който е поела", окупирайки украинския Кримски полуостров, предаде Ройтерс, като цитира генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

Русия заяви по-рано, че иска отговори от алианска за неговите действия в Източна Европа, след НАТО обеща да засили отбраната на източните си страни-членки.
Расмусен обаче каза, че не е получил никакви въпроси от Москва и нарече руските обвинения "пропаганда и дезинформация".

Шойбле: Не съм сравнявал с Хитлер

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле отрече да е сравнявал присъединяването на Крим към Русия със завладяването от Хитлер на немскоезичната Судетска област на Чехословакия през 1938 г., предаде Франс прес.

"Не съм толкова глупав, че да сравнявам Хитлер с когото и да било. Други може и да го правят, но германските политици не го правят, ние не правим такива сравнения", заяви Шойбле пред германска телевизия.

Според германски медии Шойбле е заявил в понеделник на среща с берлински ученици, говорейки за Украйна: "Хитлер вече е прибягвал до такива методи в Судетска област."

Министърът не отрича да е произнасял тези думи, обаче подчерта, че следващите думи са били "ние не правим сравнение".

Вчера руското външно министерство привика германския посланик в Москва по този повод.

"Считаме за провокационни псевдоисторическите припомняния на германския министър. Аналогиите, които той си позволява, са груба манипулация на историческите факти и събития", заявиха оттам.

Меркел: В ЕС нямат доверие на Путин

Лидерите на ЕС са сериозно притеснени от действията на руския президент Владимир Путин и не изпитват никакво доверие към него, признала германският канцлер Ангела Меркел в тайна реч пред останалите 27 ръководители на страни членки по време на срещата им в Брюксел миналата седмица. Подробности от разговора излязоха вчера в германския в. “Билд”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини