Европарламентът защити свободния интернет със закон

На доставчиците на интернет ще бъде забранено да блокират или забавят избрани услуги по икономически или други причини, според приетия на първо четене законопроект за "телекомуникационен пакет" на ЕС. Европарламентът гласува в четвъртък и за забрана на "роуминг" таксите за използване на мобилен телефон в друга страна от ЕС, от 15 декември 2015 година. За това съобщава официалният сайт на ЕП.

"Днешният вот е голяма стъпка към укрепване на единния пазар на телекомуникациите. Парламентът иска да премахне таксите за роуминг за гласови повиквания, SMS и данни до 15 декември 2015 г. и да подобри управлението на радиочестотния спектър, за да се развие 4G и 5G в цяла Европа", каза докладчикът Пилар дел Кастило Вера (ЕНП, Испания) .

"Ние постигнахме допълнителни гаранции за запазване на отворения интернет, като се гарантира, че потребителите могат да минават и да предоставят приложения и услуги по техен избор, както и засилване на интернет като основен двигател на конкурентоспособността, икономическия растеж, заетостта, социалното развитие и иновации" , добавя тя.

Докладът беше одобрен с 534 гласа "за",  25 - "против", 58 въздържали се.

Равен достъп до интернет за доставчици на услуги

Депутатите искат ясни правила за предотвратяване на възможността доставчиците на интернет да насърчават някои услуги за сметка на други. Регулаторът на ЕС за далекосъобщенията BEREC съобщи, че няколко доставчици на достъп до интернет са блокирали или забавят някои услуги като "Skype", която се използва за провеждане на телефонни разговори през интернет.

Депутатите съкратиха списъка на Европейската комисия за "изключителните" случаи, в които доставчиците на достъп до интернет все още може да имат право да блокират или забавят интернет. Според депутатите тези практики трябва да бъдат разрешени само с оглед изпълнение на съдебна заповед, за да се запази сигурността на мрежата или за предотвратяване на временно претоварване на мрежата. Ако се използват такива "мерки за управление на трафика" , те трябва да бъдат "прозрачни, недискриминационни и пропорционални" и "да не се поддържат по-дълго, отколкото е необходимо" , добавят те.

Членовете на ЕП подчертават, че трябва да се предостави достъп до интернет в съответствие с принципа на "неутралността на мрежата", което означава, че всеки интернет трафик се третира еднакво, без дискриминация, ограничение или намеса, независимо от неговия подател, получател, вид, съдържание, устройство, сервиз или приложение.

Прекратяване на таксите за "роуминг" през 2015 г.

Членовете на ЕП измениха текста за забрана на "роуминг" таксите (допълнителни такси за използване на мобилен телефон за обаждания, изпращане на текстови съобщения или за достъп до интернет в друга държава от ЕС ) навсякъде в ЕС от 15 декември 2015 година. Ако с роуминг услугите се злоупотребява, може да бъде налаган по изключение таван на ползването им, смятат евродепутатите.

Следващи стъпки

Европейският парламент гласува на първо четене законопроекта, с което се консолидира по извършената досега работа и го предава на следващия парламент. Това гарантира, че новоизбраните евродепутати през май могат продължат, базирайки се на работата, извършена по време на сегашния мандат.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини