Замерват качеството на димитровградския въздух с мобилна станция

От утре в Димитровград пристига мобилна автоматична станция за контрол на въздуха

Замервания на качеството на атмосферния въздух в Димитровград започват от утре- 9 април. За целта тук ще бъде разположена мобилна автоматична станция за контрол, която е собственост на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).

Тя ще следи нивата на основни показатели за качество на атмосферния въздух като серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, въглероден оксид и озон в атмосферта.

Измерванията ще се извършат четири пъти по 13 денонощия в различните сезони. Станцията ще бъде разположена в междублоково пространство на ул. “Анри Барбюс” западно от бл.№1, уточниха от пресслужбата на Общината.

Ще се извърши паралелно измерване на качеството на атмосферния въздух, като се съпоставят резултатите с данните от стационарната Автоматична измервателна станция – “Раковски”, намираща се до сградата на ПМГ "Иван Вазов".

Идеята е на градоначалника Иво Димов и възникна след засечени превишения на допустимите норми на серен и азотен диоксид във въздуха над Димитровград през ноември.

Тогава се коментираше възможността заради променените с годините условия около Автоматичната измервателна станция "Раковски" до сградата на ПМГ "Иван Вазов", тя да не дава точни резултати.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини