Градско ориентиране с блажна боя, знаците липсват

Въображението е задължително за разчитането на този знак


Градската джунгла на Хасково явно изисква допълнително ориентиране, след като изрисувани с боя стрелки цъфнаха по бордюрите на ключови хасковски кръстовища. Стрелките се забелязват сравнително отдалеч и указват посоките, в които трябва да продължи водачът, ако иска да остане в рамките на града. Така например указателят на бул. „Илинден“ е на мястото, където се завива по бул. „Васил Левски“. Иначе може да се продължи и за бившия завод „Родина”. Стрелка има и на разклонението преди кръстовището на „Левски” със „Съединение”, където може неусетно да се завие към индустриалната зона и изхода за Харманли. Според едната версия блажният показател е дело на наш шофьор като улеснение за гостите на града, които често се обърквали в хасковските потайности заради липсата на достатъчно знаци. Според друго предположение стрелките били нарисувани от Екопрогрес, докато подменяли и съответно заличавали старата пътна маркировка.

Що се отнася до гостите на града, те наистина определят шофирането в Хасково като "пълна лудница". „Влезе ли някой по вашите кръстовища, няма излизане, поне не и в правилната посока”, обяснява дистрибутор на търговска фирма от Стара Загора. Първият път човекът пътувал за Кърджали, но така жестоко се заблудил, че цял час опознавал и заобиквал хасковските забележителности. В момента е обръгнал, но все още е категоричен - „нямате достатъчно знаци”. Особено потърпевши били чужденците, като наш читател визира румънци. Джипиесът ги отвеждал право в града, откъдето следвало безпощадно лутане при опит за намиране на пътя за Турция, например.

Репортерска проверка показа, че сигналите имат и нямат основание. Специално румънци, заралии и всичко, що идва от север, би следвало да няма проблеми. По бул. „Раковски“ има достатъчно табели, указващи посоките, а дори и да ги пренебрегнат и стигнат до края, поредната табела ще ги упъти по бул. „Съединение“. Стъпят ли вече там, има поне 5 табели, указващи накъде да продължат, ако търсят Е-80.
Ако обаче водачите сгрешат да отбият от „Раковски“ преди засечката със „Съединение“, объркването им е много вероятно, защото преди излизането на правилния път имат още две кръстовища, по които няма кьорав знак. Нещо повече, дори и да се стигне до самия изход на града, на кръговото до Технополис, пътят към границата остава мистерия. София е наляво, Кърджали надясно, а китното пътче направо не прилича на търсения международен път за южната граница. Наистина, малко след КАТ има табела, на която обаче от Свиленград липсват половината букви и километри, а от София е останало само О и Я, без стрелката. Симеоновград пък изцяло е заличен. Пропускането на знака е направо програмирано. Проблем е, ако се идва от Кърджали и се търси посоката към Димитровград. По маршрута „Илинден“ - „Васил Левски“ има само 1 табела, а на останалите кръстовища трябва да се действа по инстинкт и късмет. Най-любопитното е, че няма знак за центъра, но има такъв за „Република“, което може и да е по-важно за единоверците от Кърджалийско.

Истинският проблем обаче е, ако някой гост на града стъпи на централния булевард „България“. По цялата артерия няма никакъв знак, въпреки многобройните кръстовища по него. Градът може да се пресече надлъж без ни най-малък намек откъде може да се излезе от него. В капана попадат всички, идващи от западно и южно направление.

Най-сигурният начин да се хване вярната посока е да се кара по околовръстните шосета, което се препоръчва от всички интерактивни карти при търсене на маршрути. Там Пътното и КАТ са си свършили работата - на всеки пътен възел има табели с градове и километри до тях. Виж, влезе ли се в Хасково, става ако не пълна, то поне половин лудница.

Г.Христов

По бул. България до самия му край, няма табела указваща изходите на града
Търсенето на северно направление от юг също е затруднено
Виж отбивката за кв. Република е ясно указана
Най-сигурно е по бул. "Съединение"
Табелите там са през 100 метра
Като няма знаци има стрелки

Според гостите на града, Хасково е джунгла за шофьорите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини