От 310 прегледани димитровградчанки - 85% с проблеми на щитовидната жлеза

Д-р Жулиета Пракова обобщи днес резултатите от проведените профилактични прегледи на 310 жени в Димитровград

Почти 85% от 310 димитровградчанки, преминали през профилактичните прегледи на Инер Уил клуб, имат проблеми с щитовидната жлеза. Това показват резултатите от кампанията на Ротарианските съпруги, която се проведе тук от 18 март до 4 април.

Тя бе насочена към превенция на остеопорозата, захарния диабет и проблемите с щитовидната жлеза. Прегледите осъществи екипа на д-р Жулиета Пракова, която днес обобщи резултатите публично.

При тези 85% става дума за структурни промени на този вид жлеза, установени с помощта на ехограф, посочи д-р Пракова. След ехографа, жените са били подложени на изследвания, които са потвърдили здравословните им проблеми.

"На практика заболеваемостта за Димитровград е много голяма", обобщи специалистът. И добави, че за себе си обяснява този висок процент с активната дейност на промишлените предприятия тук в началото на 90-те години и замърсяването на въздуха тогава, тъй като жените са около 50-годишни.

В момента обаче, това не е така, затова при по-младите прегледани димитровградчанки липсва такава патология на щитовидната жлеза. Д-р Пракова посъветва дамите над 50-годишна възраст да изследват редовно хормоните на щитовидната жлеза.

При прегледите за остеопороза, се е оказало, че от 310 прегледани, при осем дами има т.нар.чупливост на костите. 80% от жените, преминали профилактиката имат остеопиния, т.е. склонни към остеопороза и ще им предстоят допълнителни изследвания. "По отношение на захарния диабет прегледаните жени са добре", посочи д-р Пракова.

Президентът на Инер Уил клуб -Димитровград Милена Тонева изрази благодарността си от успешното приключване на благотворителната кауза на ротарианските съпруги.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини