Няма проблеми със записването за безплатните медицински прегледи в Димитровград

Д-р Жулиета Пракова говори за заболяванията, обхванати в кампанията на Инер Уил клуб

Няма проблем със записването за безплатните медицински прегледи за наличие на остеопороза, захарен диабет и болести на щитовидната жлеза в кампанията, организирана от Инер Уил клуб- Димитровград. Това стана ясно по време на информационния ден в зала "Гросето", която бе препълнена от желаещи да чуят подробности за каузата на ротарианските съпруги.

Пред димитровградчанки говори д-р Жилуета Пракова, чийто екип ще извършва преглидите от 18 март. Тя се извини на дамите, които не са успели да се запишат и поясни причините за краткото прекъсване. Оказа се, че към инициативата на ротарианските съпруги има много голям интерес - в рамките на един ден са се обадили за час 75 жени.

Пракова посочи, че при прегледите за диабет няма възрастово ограничение, но за остеопорозата, желаещите да се прегледат трябва да са жени над средната възраст, когато се появяват т.нар чупливи кости.

"Радвам се, че залата е пълна, това е сигурен знак, че жените на Димитровград се грижат за своето здраве", заяви при откриването на срещата президентът на Инер Уил клуб в Димитровград /2013 - 2014 г./ Милена Тонева.

Тя обясни накратко какво представлява каузата на клуба тази година под надслов "Ние, жените". Целта на проекта на ротарианските съпруги е ранната превенция на болестите, които трудно се откриват в самото начало.

Д-р Пракова говори обстойно за заболяванията, които ще бъдат обхванати в кампанията, като посочи и последните новости при лечението им. При остеопорозата, например от значение е не само приема на предписаните от специалист лекарства, но и комбинирането им с витамин Д. Такъв хората могат да си набяват основно от слънцето, посочи д-р Пракова. При диабетно болните е важно да се спазва хранителен режим и физическа активност, но да има и самоконтрол, което е от решаващо значение за справяне с болестта.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини