Писането с латински букви се отразява на грамотността на учениците

Националната кампания "Бъди грамотен" гостува за шеста поредна година в Димитровград

Националната кампания на Академика БГ "Бъди грамотен" гостува за шеста поредна година в Димитровград днес. Мероприятието се осъществява с подкрепата на Община Димитровград, в него участваха 283 ученици от 8 димитровградски училища.

Първи своята езикова култура провериха учениците от 1 до 8 клас на ОУ"Христо Ботев" в село Крепост. За решилите теста без нито една грешка организаторите бяха предвидили награди - книги, брошури, тениски.

Димитровград показва традиционно добри резултати в участието си в "Бъди грамотен", коментираха организаторите. Според преподавателите, мероприятието е полезно, тъй като помага на децата на проверят своите знания по бълг.език, усвоени в училище.

Литераторът от ЕГ "Д-р Иван Богоров" Бистра Жекова е на мнение, че именно по този начин- забавно, но и полезно трябва да бъде участието на младите хора в подобно начинание. Жекова придружаваше в "Бъди грамотен" деветокласници, които не скриха, че обичат да четат и в свободното си време.

Интернет общуването и писането с латински букви се отразява на грамотността на учениците, убедена е Жекова. Тъй като днешните млади хора са свикнали да пишат по този начин, най-честите техни грешки в бълг. език са свързани с гласните о-у и а-ъ. Все пак, езиковата култура е и въпрос на личен избор и себеуважение, допълни преподавателят.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

283 ученици заявиха желание да се тестват в кампанията днес
Първи в инициативата участваха децата от ОУ"Христо ботев" в село Крепост
Преподавателят по БЕЛ в ЕГ "Д-р Иван Богоров" Бистра Жекова

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини