Почетоха 111-тата годишнина от кончината на Гоце Делчев

Почетоха годишнина от кончината на Гоце Делчев в Димитровград

111-тата годишнината от кончината на Гоце Делчев почетоха тази сутрин в представители на македонското землячество, на Общината, на Общинския съвет, на политически партии, съветници, граждани и родолюбци в Димитровград.

Пред паметника на бореца за свободата на Тракия и Македания източно от храм "Св.Димитър" бяха положени венци и цветя. Слово за делото на Гоце Делчев произвесе Петър Шарков от Македонското землячество тук. 

Половин час преди поклонението в храм "Св.Димитър" бе отслужена панахида в памет на Гоце Делчев и загиналите за свободата на Тракия и Македония.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация,  национален герой в България и Македония. Роден е в Кукуш, днес Килкис, през 1872 година, в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

 В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Цветя и венци положиха общественици, политици и граждани

Петър Шарков припомни за делото на Гоце Делчев

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини