Триумф на волята: Дете с увреждания от ПМГ пребори световни умове

Добрик Георгиев/вляво/ и Александър Георгиев докараха нова слава на ПМГ/на заден план замдиректор Донка Маргаритова/


Няма невъзможни неща. Това доказа 10-класникът от хасковската ПМГ Добрик Георгиев, който пребори природата, себе си и умове от България и чужбина, по пътя към към успеха в международно състезание по информатика, организирано от водещ производител на софтуер в България. Добрик е със специални образователни потребности /СОП/ и е принуден да се обучава вкъщи по индивидуална програма. С труд, воля и талант обаче, той вече е равностоен на отдавна завършили, при това академичната си степен конкуренти.

На вчерашния финален кръг в София Добрик заема 8-мо място измежду 200 участници, като забележителното е, че тези пред него са действащи програмисти, IT-специалисти и софтуерни инженери. 12 от най-добрите от тях бяха поканени на финала в София, след като преминаха многомесечни квалификации от 6 предварителни кръга. В тях решавали спуснати от фирмата задачи, но не какви да е, а такива, които и към момента не са решени от науката или са без оптимално решение. В първите три предварителни кръга за всяка задача се давали по 20 дни, а в следващите 3 - по не повече от 4-5 часа.

На финала задачите били от „спринтьорския“ тип. Победител станал IT специалист от Украйна, небезизвестният свръх хакер Антон Райчук. Като най-малък сред големите, Добрик бе поканен при президента на България, под чийто патронаж се провежда състезанието. Това е 14-тото му издание. Тази година за пръв път конкурсът имаше и група за най-добрите ученици-програмисти. Триумфът на хасковското ПМГ се допълни от първото място на друг техен десетокласник - Александър Георгиев.

Добрик впечатли не само с това, че мереше сили с по-големите. Момчето от години преодолява себе си в борба със заболяване, за която още няма диагноза. В търсене на медицинско спасение от обездвижваща го болест, той и неговото семейство са стигнали чак до Англия. Засега развитие няма, но младежът е оптимист и вече е подготвил планове за бъдещето си. Ще станe програмист и специалист в иновативните технологии, но за съжаление на страната ни – в чужбина. Причината би трябвало незабавно да убие от срам всички управляващи. За движещият се само в инвалидна количка Добрик, градската среда в София била недостъпна. Както и ВУЗ-овете там.

Управляващите обаче отдавна са доказали, че нямат срам.

Г. Христов

Добрик се класира 8-ми при големите
Александър стана №1 в ученическата група
На приема в президентството с държавния глава Росен Плевнелиев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини