БНБ променя изискванията към фирмите за бързи кредити

Поне половината от фирмите за малки кредити трябва да изчезнат - такава е прогнозата на финансистите. Очаква се от следващата седмица да започне пререгистрацията на тези фирми в БНБ.

Това на практика е първата стъпка от мерките, които властта предприе за да овладее проблемите както при дребните заеми така и с големите банкови кредити. Промените влизат в сила от юли, предаде Нова тв.

Преди юли БНБ промени правилата и увеличи 4 пъти капитала, с който трябва да разполагат фирмите за бързи кредити. Досега за да бъдат допуснати на пазара, фирмите трябваше да имат 250 хиляди капитал - занапред изискването е 1 милион. Според експерти така на пазара ще останат чистите фирми - от сегашните регистрирани 16, някъде около 30-40. От сега обаче се готвят нови начини да се заобиколи закона и заемите до стотина лева пак да са с главоломни лихви.

БНБ реши - капиталът, с който трябва да разполагат фирмите, се увеличава 4 пъти. Представителите от големите компании не са притеснени - те са сигурни че тази мярка ще помогне да се изсветли бизнесът им. Парадоксално е при 30-ина банки да има над 160 небанкови компании, предлагащи бързи заеми, смятат специалистите.

Ако тръгнете да взимате такъв бърз заем - непременно проверете дали компанията, която ви предлага пари, я има в регистъра на БНБ.

Има и нови "хватки", за да могат компаниите да продължат да налагат 400% годишна лихва и след юли, когато прагът пада на 50%. Сметките показват, че при 100 лева за месец - сега при драстичната лихва се връщат 130. С новия праг фирмите ще могат да прибират под 5 лева отгоре.

За да продължат да прибират драстични суми, фирмите вече са намерили вратичка да се измъкнат от новия закон - предлагат нови услуги - като посещение в дома. Така представител на фирмата ще дойде до вас - ще ви донесе 100 лева, ще се подпишете под лихва от 4 лева - за месец, но ще трябва да платите заради специалното посещение на крак, както и за това, че е ползвал такси. 30 лева например. Тази такса посещение у дома и възстановяването на разходите за такси например не биха могли да се вкарат към лихвата и се открива възможност пак да приберат 400%.

Новата наредба, която БНБ прие, е само първата стъпка - до юли ще трябва да се предприемат и останалите промени, които например ще забранят на банките да взимат наказателни лихви при предсрочно погасяване на ипотечни заеми.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини