Доклад на БАН: Всеки четвърти българин живее в материални лишения

Заетостта намалява и през 2013 година. Това съобщи Любомир Димитров при представяне на доклад за икономическото развитие и политиките в България, изготвен от Икономическия институт на БАН.

Изследователите обаче са оптимисти. През 2014 г. очакваме макар и минимални изменения в пазара на труда в посока нарастване, обясни той. Поне 10-20 000 души ще започнат работа. Към 2016 г. обаче новите работни места няма да надхвърлят 100 000 души.

През 2013-а тенденциите на пазара на труда са били сходни с наблюдаваните през предходните години, според Любомир Димитров. Въпреки че икономиката отново регистрира растеж, заетостта продължава да намалява, а нивото на безработица нараства до 12,9%.

По данни на НСИ броят на заетите в българската икономика през 2013-а е 3,412 млн. души, или с 10,5% по-малко спрямо 2008-а.

През отминалата година се наблюдава известно забавяне в ръста на номиналната работна заплата в сравнение с предходните 2 години. През 2013 г. годишната заплата е 9690 лева. Средната годишна заплата в обществения сектор пък е била 10 073 лева, а в частния - 9 555 лева.

Изследванията на икономистите показват и тревожни констатации - материалните лишения сред бедните слоеве в обществото и най-уязвимите групи са твърде високи.

1,3-1,7 милиона са бедните у нас. Около 20-22% от населението у нас живее в риск от бедност, алармира и Васил Цанов. Според стратегическите държавни документи до 2020-а с 200 000 души трябва да намалеят бедните у нас.

Най-уязвимите групи са децата и възрастните, ниско образованите, едночленните домакинства, безработните. 28% от бедните са деца, горе-долу толкова е делът и на бедните възрастни.

Всеки четвърти българин изпитва материални лишения. Този дял за България е много висок, категоричен е Васил Цанов.

Според икономистите намаляване на неравенството и бедността, както и постигане на минимален жизнен стандарт за бедните е свързано с разработването на адекватни политики, насочени към увеличаване на заетостта чрез стимулиране на икономически растеж и повишаване на образователното равнище на населението, повишаване на доходите на населението чрез увеличаване на минималните доходи и адекватно индексиране на пенсиите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини