ГЕРБ изпраща 7 в Европарламента

ГЕРБ изпраща седем младежи на посещение в Европарламента. Те са отличени в конкурса за есе “Защо ще гласувам”, който е под патронажа на евродепутата Андрей Ковачев. 46 есета е разгледала комисията. 6 са пристигнали след обявения краен срок 22 май. Първоначално бе обявено, че авторите на трите най-добри есета заминават за Брюксел. Журито обаче е изключително впечатлено от задълбочеността на творбите и силата на тяхното въздействие, затова взе решение отличените да бъдат седем.

Те ще бъдат включени в група за посещение в Европейския парламент, домакин на визитата ще бъде евродепутатът Андрей Ковачев.

Петима от авторите пък получават поощрителни награди лично от Андрей Ковачев - раници със сувенири, книги и тениски.

Днес петима от отличените получиха сертификати от общинския координатор на ПП ГЕРБ Евгения Ангелова. Останалите двама отсъстват от града и наградите ще им бъдат връчени по-късно.

“Радваме се, че толкова много млади хора проявиха гражданска позиция. Имаме участници не само от Хасковска област, есета са изпратили младежи от Кюстендил, Дупница, Бургас, Свищов и Пазарджик. Удоволствие бе да четем толкова добри творби, в които личи силна гражданска позиция. Това са млади хора, убедени, че правото да гласуват е приоритет и от този вот зависи бъдещето им и бъдещето на България.”

 

Ето няколко откъса от отличените есета:

 

Уважаеми бъдещи евродепутати!

За трети път в живота си ще гласувам. Ще гласувам, защото ми харесва да живея в страната си. Имам намерение да продължа да следвам мечтите си тук, въпреки усилията на някои политици да ме оставят без мечти. Ще гласувам, за да ви държа отговорни!...

Уважаеми бъдещи евродепутати, време е за промяна. Дава ви се уникален шанс да влезете в историята – като мъдрия човек, а не като глупака. Защото когато мъдрият човек печели, той прави така, че да спечелят всички.

Възползвайте се! Аз ще ви дам това право, защото ще гласувам. А после ще ви държа отговорни. Аз и още няколко милиона български граждани.

Христо Радев

 

„Ако гласуването променяше нещо, щяха да го забранят със закон.” – това гласеше надпис на една сграда. Понякога се чудя така ли е – наистина ли на изборите ние просто избираме ново лице на старо статукво, дали има смисъл да отидем до урната и ще се промени ли нещо? Искам да променя нещата, време е държавата ни да поеме по пътя на модерна Европа, искам да направя всичко възможно, за да мога един ден да се радвам на поредния успех – този път обаче той няма да е личен, а много по-мащабен. Защото споделеното щастие е двойно щастие, а какво по-голямо щастие от това да живееш с удоволствие в своята Родина? Защото има смисъл!

Димитър Ряпов

 

Всеки от нас има своите цели, идеи и позиции. Всички сме различни, но затова имаме и правото на глас, който ни дава силата да сме непримирими, да отстояваме и да променяме това, с което не сме съгласни. Защото когато не си съгласен с нещо, ти не трябва да чакаш и да се молиш за чудеса – Неволята, всички знаем, че не идва. Трябва Ти да решиш да направиш нещо за самия себе си!

Ето защо според мен си струва човек да даде своя глас. Или поне си струва за тези, които истински живеят, обичат свободата си, ценят себе си, своето мнение и искат смело да вървят напред към постигане на стремежите си.

Арх. Стела Иванова

 

Защо? Защото на изборите няма йерархия, когато отидеш до урната, няма значение каква е твоята възраст (стига да си навършил осемнадесет), какво си завършил, какво работиш, какъв е социалният ти статус, няма значение кой си, твоят глас струва точно толкова, колкото неговия или нейния.

Много хора биха ме опровергали и биха казали, че моят глас струва толкова, колкото един купен глас. Да, така е. Сега ще попитате, какъв е смисълът да гласуваме тогава? За да може тази порочна практика да се промени. Защото моят глас бие един купен глас, a знам, че не всички се продаваме. Защото ако излязат повече хора да гласуват, силата ще е в ръцете на народа. Защото гласът ми е капка в морето, но морето е направено от капки. Защото имам право да имам и изразявам мнение. Защото знам, че моят глас има значение. Защото няма да си сложа цена на свободата, на живота и на бъдещето.

Теодора Пешева

 

Ако ти не гласуваш,някой друг решава вместо теб. Това е най-краткият отговор на въпроса „Защо ще гласувам’’ ….Бих искала да мога да надникна в бъдещето и да видя какво ще стане в нашата държава. Но аз мога да мечтая. Всяка мечта трябва да има някакви основи – начало, от които ще се започне и ще се строи, както се строи една къща. Нашият дом ще започне да се надгражда след изборите за депутати в Европейския парламент - домът на обединена Европа. Всеки може да даде своя принос в това-като гласува! За мен е важно да знам,че мога сама да определям своето бъдеще чрез своя глас. Правото на избор е едно от най-ценните ни права и в същото време изключително задължение като граждани на Република България.

Венелина Петрова

 

Аз завърших чуждо учебно заведение и имах възможност да работя и живея в чужбина, но реших да остана тук, въпреки трудностите, които срещам и липсата на работни места и приемливи условия за малък и среден бизнес... Но това може да се промени, ако не сме безразлични в чии ръце предаваме управлението на държавата. И моят единствен и малък принос е именно, когато отговорно гласувам в името на своето бъдеще, а когато стана родител - и това на децата ми!

Ева Иванова

 

Според мен, участието в избори е едно от основните демократични права на всеки пълнолетен български гражданин. Чрез овластяването на съответни местни, парламентарни или европейски парламентарни представители ние всъщност управляваме. Затова е важно да избираме внимателно и мотивирано, да упражняваме полагащите ни се контролни функции и задължения. Ако не управляваме правилно, се чувстваме недоволни, прецакани и маловажни, съответно губим интерес към целия процес, а самата система от своя страна се изражда и вече не обслужва нас, а само интересите на група облагодетелствани лица. Аз искам да живея, да уча, да работя и да се развивам в България. В името на всичко това аз ще гласувам на европейските избори на 25.05.2014.

Милена Иванова

 

 

 

 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини