Багдасаров:Подкрепете лидера на европейските социалисти Сергей Станишев,това е прагматизъм!

Милко Багдасаров

-Г-н Багдасаров,политиците твърдят, че тези евроизбори имат голяма цена за България. Какво ги различава от предишния евровот преди 5 години?
-Разликата е, че днес българите разбират ползата от членството на страната ни в Европейския съюз и присъствието на наши депутати в Европейския парламент. Те вече познават ролята на основните партии в ЕП по отношение на България. В този план нещата са много различни между настоящия и миналия вот. Българинът на тези избори трябва да подходи много прагматично. Ако ние искаме България да бъде част от една социална Европа,да бъде равноправна на останалите страни членки,а не избутана в периферията на съюза то изборът е един-това е Партията на европейските социалисти и бюлетина №15.
-Много от опонентите на БСП водят кампания с чисто вътрешнополитическа насоченост. Те не поемат евроангажименти.На какво го отдавате?
-Всички десни български партии, членки на Европейската народна партия гледат с все по -голям скептицизъм на бъдещето на Европейския съюз. Те споделят идеята за Европа на две скорости, където отново големите държави са с преимущество пред малките страни членки и тези които са новоприети,като България. Членството на БСП в ПЕС ни прави по различни от десните партии и либералите, които участват в тази надпревара. Ние сме категорично на мнението , че страната ни трябва да е наравно с другите и българите трябва да се приемат като равноправни европейци. Вие знаете в какво положение са сънародниците ни в Англия, как те треперят за работните си места. Това не е изолиран случай. На много места гледат на българите като на втора категория европейски граждани. Можем да се оповаваме за промяна на кандидата на ПЕС за председател на Европейската комисия Мартин Шулц. Той е израстнал като пето дете в бедно семейство, наложил се е с много труд. Той може да разбере трудовите хора на Европа и на България. Мисля ,че със социалната си политика ПЕС ще получи подкрепата на европейските гласоподаватели и ще заеме достойното си място в управлението на Европа.
-Мислите ли, че някога е възможгно българин да оглави консервативната Европейска народна партия, както Станишев застана начело на Партията на европейските социалисти?
-Българската социалистическа партия участва на тези избори с най-ярката политическа фигура на най-голямата партия в Европа-Партията на европейските социалисти. Това е Сергей Станишев. България от 60 години не е имала такава личност, която да се идентифицира в света с нашата страна. Другите партии го игнорират. Но мнозинството българи осъзнават , че Станишев е национален капитал. За пръв път от десетилетия имаме на толкова вмисок пост човек, който много може да помогне и помага на страната ни. Той се откроява с личност и име над останалите фигуранти,застанали начело на десни партии в България. Повтарям,на тези избори българинът трябва на тези избори да излезе и гласува прагматично. Прагматиката означава да оцениш кой би направил най-много за тебе. Защото много от нашите сънародници се водят от принципа:“ Не сакам на мен да ми е добре,сакам на Вуте да му е зле!“.
-По Ваша инициатива ръководството на БСП в областта бе подмладено. Млади хора,кандидати за евродепутати дойдоха да агитират за евровота.Каква е целта?
-Търсим целенасочено налагането на младите хора и приемственост. Това е един нормален процес, който разумната политика изисква. Има движение в политиката .Има движение и на хората.Нормално е младите хора да бъдят подкрепяни. Много от моите инициативи,не само в кадрови план ,са свързани с реализацията на младите хора,за да могат те да останат в Кърджали, да останат и в България. Днешната ми дейност като народен представител е посветена на това. Предложенията, които правя за промени в българското законодателство преимуществено са такива.
Освен приемственост има и закономерност. Нормално е млади хора, които през годините са се доказали,опазили са се морално чисти, защитавали са нашите идеи, да получават полагащото се място и в листите на партията, включително и за евродепутати. Кърджалийската листа за избори за народни представители бе най-младата в страната-средна възраст 37 години.
-Какъв е приоритетът на БСП през новия мандат в Европарламента?
-На първо време ще спазваме общите принципи за социално солидарна Европа. Борим се за мястото, което се полага на страната ни в Европейския съюз, а не в неговия заден двор. Важно е кой от двата големи отбора ще спечели-ЕНП или ПЕС. Въпросът е във всички директиви на съюза да прокарваме нашата социална порлитика и национални интереси.
-В Кърджали таи тишина между ДПС и ГЕРБ. Свързано ли е според Вас това с прочутото кафе между Местан и Борисов?
-Тогава двете партии поставиха над всичко интересът си в изборното законодателство. Нормално е това да рефлектира върху следващи периоди. Ще видим. Животът ще покаже.
Въпросите зададе :Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини