От юли: Забраняват на физически лица да предават отпадъци от метали

За проблеми в сектора след влизане в сила на нови изиквания предупреди Иво Георгиев

За проблеми, които предстои да "връхлетят" заетите в сектора с черни и цветни метали у нас предупреди председателят на Асоциацията на рециклиращата индустрия /АРИ/ Иво Георгиев.

От 13 юли 2014г. влиза в сила изискването за безкасово плащане за сделки с отпадъци от скрап, заложено в Закона за управление на отпадъците. В същото време физическите лица се задължават да предават безвъзмездно изхвърленото от бита - тигани, тенджери, балони от бойлери и др. на общински площадки.

Такива обаче няма създадени почти никъде в България, посочи Георгиев. От Асоциацията са обезпокоени, че се нарушава конституционното право на гражданите да предават отпадъци от този вид срещу заплащане.

В момента фирмите за изкупуване на черни и цветни метали формират 2,5% от Брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната. След 13 юли, когато влезнат в сила новите изисквания, от 2 500 площадки за изкупуване на скрап в страната, ще останат 1 000 на брой. Предстоят и съкращения на работещите там.

"Умишлено ни вкарват във фалит, на практика от 14 юли 2014 г. само фирми ще имат право да предават отпадъци от бита", заяви Георгиев.

Според него, създава се реална възможност да се развие нелегалната търговия със скрап, тъй като ще се появят фирми- прекупвачи. Няма да е ясен и произхода на отпадъците, а сега всичко се описва и регистрира.

По данни на АРИ, от 30% до 40% от този вид боклук у нас се предават от физически лица, които от средата на юли няма да могат да правят това. Социалният статус на българина е нисък, за много хора това е препитание, не става дума само да се прекъснат кражбите на метали, убеден е Георгиев.

Асоциацията настоява да има праг от една минимална работна заплата за физическите лица, които искат да се освободят от битовите отпадъци, така както е направено в Европейските страни.Искат и удължаване на срока за влизане в сила на законовите промени. над 280 са предложенията за промени и допълнения в Закона за управление на отпадъците, но той не е входиран в пленарна зала все още.

Иначе глобите, заложени в закона са солени. От 500 до 3 000 лв. трябва да плати физическо лице, което предаде отпадък от бита след 13 юли. за фирмите санцията е между 3 000 и 10 000 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Физически лица няма да могат да предавата отпадъци от бита след 13 юли

В момента всяка сделка с физическо лице се регистрира и описва, обясни Георгиев
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини