Андреева: Връщаме телефон 150 за спешни случаи

Държавата ще върне телефон 150 за спешни случаи. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

Телефонната линия 150 ще съществува като паралелна на сегашната – на телефон 112, като целта е да се улесни работата на Спешна помощ, уточни Андреева.

По думите й така връзката ще бъде по-бърза и затова диспечерите и екипите на Спешна помощ ще могат да реагират по-бързо.

Решението идва ден след като над 100 медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София подадоха оставки и излязоха на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра д-р Георги Гелев и на неговия заместник д-р Ангел Ангелов след пореден случай на починал пациент след закъснение на линейка.

По-рано днес премиерът Пламен Орешарски обяви, че ще има промени в кабинета, но не уточни дали това включва и министъра на здравеопазването.

Спешната помощ е проблем, дори в програмата е записано, че приоритетна мярка е стабилизирането на спешната помощ. Сигурно не сме направили достатъчно, но за съжаление, последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея. Заплащането е слабост в много сектори, има недостиг и на кадри, и на техническо оборудване, но това трудно може да се направи за кратко време. Предстоят разговори за цялостното състояние на здравеопазването - на моето внимание е и състоянието на болничната помощ, финансирането, здравната каса, посочи Орешарски.

Таня Андреева пък заяви, че е получила сигнали за това, че има натиск върху медиците да излязат на протест, в това число и политически.

Тя допълни, че е поканила медиците на разговор в понеделник, за да обсъдят ситуацията.

След като медиците подадоха оставки и излязоха на протест, от здравното министерство не направиха никакво официално изявление по случая, а следобед на сайта на министерството беше публикувано резюме на доклада на Агенция "Медицински одит", в който бяха изредени откритите нарушения след проверка в Центъра за спешна медицинска помощ.

Оставките на медиците в Спешна помощ в София са изцяло насочени към защита на директора на Центъра за спешна медицинска помощ заради предложението за уволнение във връзка с медицинския одит за неуредици и липса на контрол на дейността в Центъра. Предложението за уволнение на д-р Георги Гелев е направено, защото организацията на Центъра е изцяло в правомощията на директора, каза Андреева.

На поста директор на Центъра ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността, като името му ще стане ясно в понеделник, уточни тя.

Искането за връщане на телефон 150 за спешни медицински случаи беше направено преди месеци от спешните медици. Тогава обаче искането им не получи подкрепа.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини