Язовир преля в Търговищко

Язовир преля в търговищкото село Априлово. Това съобщи шефът на „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от БГНЕС. Той успокои, че опасност за населението няма, а на място работят екипи на пожарната.

През изминалото денонощие най-тежко е било положението във Велико Търново и Габрово. Там са събрани кризисни щабове и към момента ситуацията е под контрол, каза още Николов.

Водите на река Янтра след полунощ са се покачили до критични за преливане нива при най-ниските точки по поречието. Именно това наложи великотърновският градоначалник Даниел Панов да свика спешно заседание на Общинския кризисен щаб в 3.00 часа през нощта. Набелязани са и са предприети необходимите мерки за защита на населението и предотвратяване на щети.

Наводнени са десетки къщи, но няма пострадали. Като цяло щетите са в селскостопански дворове, наводнена е и селскостопанска техника, обясни шефът на пожарната.

За предстоящите 10 дни, в които се прогнозира да има обилни валежи и градушки, Николов каза, че има създадена организация за реагиране при бедствия и аварии. По отношение на слабия контрол при язовирите, главният комисар заяви, че е внесен доклад до премиера Пламен Орешарски и е създадена работна група, която трябва да работи за създаване на звено за контрол върху язовирните стени и да изготви нормативна уредба за по-добър контрол при язовирите.

Най-много дъжд през последното денонощие се е изсипал в Шумен - 128 литра на кв. метър, съобщават от НИМХ. 126 л/кв. м дъжд са паднали в Русе, във Велико Търново - 83 л/кв. м, в Бургас - 75 л/кв. м.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини