Среща на общността се проведе в ЦНСТ "Дъга"

В ЦНСТ "Дъга" се проведе снеща на общостта

В новоразкрития Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в риск "Дъга", намиращ се в кв.Черноконево се проведе среща на ръководителя на проекта Ивелина Златева и персонала на социалната услуга с обществеността на квартала.

Присъстваха и назначените експерти към проекта от екипа по деинституционализация - Магдалена Ванчева, социален работник и Илия Сталев, психолог.

Поканата уважиха кметския наместник, представители на местното читалище и пенсионерския клуб и директорът на ОУ "СвСв.Кирил и Методий" Милко Милков. 

Златева разясни на присъствашите целите на проекта, дейностите по изпълнението му и целевите групи. Проектът има назначен екип за управление, персонал от 13 души, екип по деинституционализация-психолог, социален работник и педагог и други консултанти-педиатър, физиотерапевт и юрист. Проведени са първите опознавателни срещи в институциите с децата, на които предстои да бъдат настанени в Центъра.

Изготвен е план за следващи посещения, в които предстои да вземат участие членовете на персонала. Целта е да се изградят контаки с децата и младежите, което да подпомогне тяхната по-безболезнена адаптация след тяхното преместване.Ръководителят на проекта постави акцент върху ролята на съседската общност в този процес, като съществен фактор за създаване на приемаща и подкрепяща среда за децата и младежите на непознатото за тях място.

Тя предложи на присъстващите нови срещи, в които да се привличат все повече местни хора и да продължи работата за информиране на обществеността и преодоляване на евентуални негативни настроения. Думите й бяха подкрепени от Магдалена Ванчева, социален работник от екипа по деинституционализация и Елена Тодорова, управител на новото ЦНСТ.

Кметският наместник Недялко Петров увери участниците в срещата, че подкрепя екипа на проекта и персонала на социалната услуга и ще помага с каквото може. Същото заявиха и представителите на читалището и пенсионерския клуб.

Директорът на училището Милко Милков изказа увереност, че децата от повереното му училище ще приемат новите си съседи и предложи децата и младежите от Центъра постепенно да бъдат въведени в различни училищни мероприятия. Калина Атанасова, учител от Ресурсен център-Хасково, от свое име и от името на директорката Светла Йотова увери екипа, че може да се разчита на ресурсния център за съвместна работа в бъдеще.

Срещата приключи с покана към присъстващите да разгледат помещенията в новата сграда.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини