Колко милиона евро ни замрази ЕК и защо

Около 90 милиона евро са замразените от ЕК средства по ОП "Регионално развитие", съобщиха от МРРБ. 

Вчера комисията временно спря плащания по оперативната програма в частта й, свързана с градското развитие и развитието на туризма. Открити са нарушения при обществени поръчки. Те ще бъдат проверени отново. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) заявиха, че вече започва подготовка за проверката.

"Става дума за 2 искания за междинни плащания за около 90 млн. евро. Това касае няколко проекта, най-големият е свързан с интегрирания  градски транспорт на Бургас. Има проект на община Асеновград, проблемен проект с Университетаза архитектура, строителство и геодезия,  Националната служба за противопожарна безопасност и защита на  населението", каза пред БНР Деница Караджова (БСП), председател на регионалната парламентарна комисия.

Тя обясни, че става дума за проекти през целия период 2009-2013, договорирани и управлявани от три правителства.

Както стана ясно, има нарушения при купуването на пожарни коли от МВР. Девет са санкциите за Община Бургас на обща стойност 760 хил. лв.

По думите й проблемът с обществените поръчки се оказва "препъникамъкът" за всички  бенефициенти и управляващи органи. Най-много са засегнати ОП  "Околна среда" и ОП "Регионално развитие".

Караджова добави, че има променена практика на ЕК. 

"Ако до  преди 2013 г. те предварително са информирали с писмо, че е  възможно спиране на средства, сега ЕК, още преди да изпрати одитния  доклад, изпраща писмо за временно прекратяване на средствата",  каза тя и поясни, че това значи, че управляващите органи трябва да одитират отново проектите. 

Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, заяви, че не е изненадан от решението на ЕК.  Той се надява тези неща бързо да се изчистят.

По думите му обществените поръчки са необходимо зло и може би една от любимите теми на законодателите са промени в Закона за общестевните поръчки.

"Лошото е, че с последните поправки в ЗОП положението не се подобрява, а напротив", коментира той.

Какво показва одитът (неофициално)

Проверени са общо 58 процедури за периода от 2009 до май 2013 година и 8, подписани след юни 2013 г. Сроковете за представяне на оферти са били  намалявани неправилно.  Потенциалните участници са получавали  тръжна документация по-рано от  нормативно-установения срок.

Били са поставяни неприемливи критерии за подбор, допускана е неправилна  промяна в тях чрез уточнение, разпратено само до участниците, без да е публикувано в  официалния вестник на ЕС. Не е била добре разписана  методика за оценка на офертите. Неправилно е прилагана по места методиката за средна цена при оценка на офертите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини