Как да се доплатят 20% за саниране: Централната власт и кметове обсъждаха варианти за подпомагане

Има ли начин да се помогне на 2178 жилищни сгради, останали в резервния списък за саниране? Въпросът бе поставен на дискусия в рамките на Общото събрание на Националното сдружение на общините, което се провежда в София. В нея участваха кметовете на 118 общини и зам.-министрите на регионалното развитие Ангелина Бонева и Веселина Терзийска.

Кметът на община Монтана Златко Живков как така в цялата област (Монтана) и в още четири области на страната няма нито един одобрен жилищен блок за изцяло безплатното саниране от Етап 1 на Програмата на енергийно обновяване по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

„Подходих с голямо недоверие към безплатното саниране и затова положих усилия да въведем машинна оценка“, отговори зам.-министър Бонева, чийто ресор е санирането. Тази оценка не е перфектна, но е обективна и се извършва в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН), която се ползва и в програми на други министерства, увери тя.

Машинната оценка на сградите е била проверена и ръчно

Въпреки това машинната оценка след това е била проверена ръчно, по думите ѝ. Проверката обхванала всички оценки в класирането за Етап 1 на програмата за енергийна ефективност. От Агенцията за устойчиво развитие пък проверили издадените сертификати на жилищните сгради.756 сгради бяха одобрени за 100% безплатно саниране в Етап 1, но 2178 сгради бяха поставени в резервен списък с право пряко да кандидатстват за Етап 2, в който 20% от стойността на санирането се поема от собствениците на сградата..

„Много ни е трудно в ситуация, в която над 2100 проектни предложения са в резервния списък. И сме обявили процедура за 1 милиард лева финансиране, а нуждите са за над 4 милиарда“, призна тя.

През март ще започне договарянето на проектите, които са минали машинна и ръчна оценка и проверка от специализираната агенция в сферата на енергийните обследвания, обеща Бонева.

Зам.-министър: Държавата е длъжна да помогне

Кметът на Димитровград Иво Димов поиска да се обясни държавата готова ли е да помогне на собствениците за доплащането по Етап 2.

„Няма да се откажем да търсим финансиране, държавата е длъжна да помогне. Въпросът е много важен, а и това е сфера, в която има толкова много готови проекти“, увери Бонева. Така тя подсказа, че по много европейски програми средствата не се усвояват, именно защото няма готови проекти, а в случая не е така.

В резервния списък на МРРБ са 2178 многофамилни жилищни сгради, за чието саниране трябват 2.6 млрд.лева. От тази сума 20% или 520 млн.лева трябва да се доплатят от собствениците на жилища в тези сгради.

Три варианта за доплащането предложи Асен Василев

Министърът на финансите Асен Василев участва в дискусията с кметовете по тази тема в първия ден на Общото събрание на НСОРБ. Той предложи варианти как би могло да се улеснят собствениците за доплащането на 20% по Етап 2 на програмата за саниране.

Средно на жилище се падат от 3500 до 5000 лева, а в някои случаи доста повече, ако броят на апартаментите в сградата е по-малък, а тя се нуждае от сериозно саниране.

Три варианта предложи Василев:

  •     Средствата, с които много от домакинствата не разполагат, да се съберат от общините под формата на „някакъв данък или такса“, но не еднократно.
  •     Да се отпуснат безлихвени заеми на тези домакинства.
  •     Сумата да се обвърже с конкретния апартамент и тя да се издължи при бъдеща покупко-продажба.

 

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини