Правителството оцеля и при 5-ия вот на недоверие

Вотът на недоверие за финансовата политика на кабинета очаквано не мина. От 224 гласували "за" бяха 109, "против" - 114, "въздържал се" - един.
109 депутати подкрепиха искането на ГЕРБ за вот на недоверие, сред които 85 от ГЕРБ, 22 от "Атака" и 2 независими. "Против" бяха 114 депутати - 79 от БСП, 34 от ДПС и 1 независим. Вероятно въздържалият се е Георги Кадиев от левицата, чиято оставка като депутат още не е гласувана.

Тази сутрин парламентът събра кворум от първия път, след като от ГЕРБ се отказаха да го бойкотират. Събраха се 168 депутати и гласуването на вота стана възможно.

Преди това ГЕРБ излезе с остра декларация. Държавата е в институционална криза, България е на прага на финансова катастрофа, а има основателни съмнения, че правителство замита следите си, затова трябва да подаде оставка веднага, заяви Цвета Караянчева от името на партията.

„Категоричната оценка за управлението беше дадена на евроизборите. Кабинетът се опитва да прикрие мащаба на катастрофата, в която оставя държавата. Управляващите партии ударно назначават свои кадри във важни постове. В последните дни нелегитимното 42 Народно събрание избра партийно ръководство в Сметната палата. Незабавно освободете народа от вредното си присъствие”, добави Караянчева.

Не сме партия, която се отмята от думите си, не сме ГЕРБ. Ще има оставка. Това правителство ще работи най-много до 2 месеца преди изборния ден", коментира по-рано пред Нова телевизия Мая Манолова от БСП.

Това правителство е изчерпано, не може да продължи да управлява, заяви пък лидерът на „Атака” Волен Сидеров на влизане в парламента.

„Имам чувството, че ГЕРБ нямат желание за този вот. Защо отговорността за свалянетона правителството да е наша? Вече заявих, че сме готови за вота, не виждам готовност от вносителите", добави той.

Според него в момента в парламента ГЕРБ преговаряли с ДПС.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини