106 имигранти задържани на границата с Турция за 24 часа

106 души са задържани на входа на границата ни с Турция за периода от 6.00 часа на 15 юни до 6.00 часа на 16 юни, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Данните са от Националния оперативен щаб по повод "овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск", се казва в официалното съобщение.

102-ма от задържаните са спрени на зелената граница, а 4-ма - на ГКПП. Не се съобщава тяхната националност.

След ескалирането на напрежението в Ирак обаче, ситуацията с бежанците става критична. Само за три има над 500 хиляди бежанци, които са напуснали град Мосул и околностите му. Около 300 хиляди от тях са от кюрдските райони на Ирак, обяви през почивните дни специалният представител на генералния секретар на ООН в Ирак и бивш външен министър у нас Николай Младенов пред БНР.

В последните дни организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта", която е свързана с „Ал Кайда", завзе няколко града.

С цел противодействие на незаконната миграция дирекцията "Миграция" е съсредоточила усилията си към ефективно изпълнение на процедурите по връщането им, заявиха още от МВР. Вследствие на предприетите мерки се отчита увеличение на броя на изведените в изпълнение на принудителни административни мерки чужденци.

Командированите служители за усилване на охраната на държавната граница продължават да подпомагат охраната, да съпровождат задържани лица, да обработват документите и полицейската регистрация.

От пресцентъра припомнят, че е активиран е кратък номер 1466 на трите мобилни оператора, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини