Има ли полза от целодневното обучение в училище?

В ОУ "П.Славейков" са убедени в ползата от целодневното обучение

През януари 2012 г. ОУ“Пенчо Славейков „ кандидатства и успешно спечели одобрение да заботи по европейска програма, насочена към ЦОУП. Тя вкючва следните компоненти: задължителна посготовка, задължително-избираема подготовка, свободно-избираема подготовка, самоподготовка, занимания по интереси , отдих и игри и хранене.

През учебната 2013 – 2014 г. Училището разкри 13 полуинтернатни групи. Целта на ЦОУП е да обхване по голямата част от децата през деня, с оглед да помага както на самите деца, така и на родителите. В забързаното си ежедневие някои от тях нямат възможност да подпомагат обучителния процес на своите деца. При проведена анкета родителите изтъкват, че одобряват ЦОУП, че децата им получават квалифицирана помощ и се трудят в спокойна и съзидателна среда. За да може училището до бъде и забавно, учениците имат възможността да се изявяват в различни сфери-изобразително изкуство, музика, спорт.

През учебната година се организират различни конкурси за децата от полуинтернатните групи- за най-добра рисунка, за най-добре оформен читателски дневник, спортни състезания и много други.

С помощта на своите възпитатели децата успешно организират и участват в Коледното тържество. В рамките на проекта Славейковци посещават парк „Марица“ с природолюбителска цел, изработват табло „Есенна феерия“, както и организират изложби на тема „Първа пролет и Великден“ . За пролетните празници фоайето на училището грейва от красивите детски картички, пъстри яйца и многоцветна украса. Организирана бе екскурзия с учебна цел до Националния исторически музей и зоологическата градина в София, посещение в Историческия музей и Градската библиотека „Пенъо Пенев“ Димитровград.

За да се хранят здравословно, за тях през цялата година работи уютния училищен стол, който предлага вкусна и разнообразна храна.

 Освен за творчество и спорт, ръководството на училището създава условия и за спокойна среда, в която децата пълноценно усвояват учебния материал. В часовете по самоподготовка възпитателите използват привлекателни за децата форми за обучение, представящи разбираемо учебното съдържание. По този начин се повишава мотивацията, увереността в собствените им сили и успехът в училище.

След края на часовете по самоподготовка учениците имат възможност да се разтоварят от умственото напрежение чрез игри на открито в училищния двор. Голяма част от тях са организирани под формата на конкурси и състезания. Свободните занимания допринасят за изграждане на емоционални връзки между учениците. Чрез спорта се повишава физическата дееспособност на децата и те израстват здрави и силни. Когато времето не позволява да се излиза навън, децата рисуват, подреждат пъзели, моделират, оцветяват, изработват картички и табла, беседват по теми, свързани с науката, изкуствата и спорта. Чрез различни дидактически игри у децата се създава стремеж към самостоятелност и се изграждат умения за преодоляване на трудност и предизвикателства.

Чрез участието си в ЦОУП децата създават своя социална среда. Те се чувстват част от нея. Помагат си и се учат на отговорности. Стремежът на възпитателите е да се създаде у децата чувство на отговорност към другите, както и възпитаване на активна социална позиция.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини