БНБ: Напрежението след атаката срещу банки вече е преодоляно

Напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, вече е преодоляно, съобщи БНБ.
Съгласно данните, с които БНБ разполага в края на работния ден на 30 юни, в резултат на предприеманите мерки банковият сектор в България функционира нормално, се казва в съобщението.

БНБ благодари за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество. Националната банка напомня за "необходимостта от трезва и внимателна преценка на всяко публично изявление по отношение на българската банкова система", заключава БНБ.

Първа инвестиционна банка съобщи в края на вчерашния ден, че е влязла в обичайния си работен ритъм, приемайки заявки за нови депозити, вноски и текущи разплащания.

В петък ПИБ обяви, че е "обект на безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания". Банката бе принудена да затвори клоновете си по-рано, заради масовото изтегляне на средства.

БНБ предложи на Народното събрание да приеме сурови наказателни мерки за разпространението на "заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението" - затвор от две до пет години. Наказанието може да стане още по-строго (от 5 до 10 г. затвор и глоба от 5000 до 10 000 лв.), ако са нанесени значителни вреди другиму.

Политическитре сили подкрепят предложението и то може да бъде прието най-рано след две седмици, заяви по БНР председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу двама служители на инвестиционния посредник "Глобал Маркетс" за подаване на невярна информация за български банки, повдигнати са им обвинения.

ДАНС продължава работата по изясняване на опитите за дестабилизация на банковата система в страната. В агенцията е отворена телефонна линия 02/8147095 за сигнали на граждани, които са получили съобщение - sms или email, съдържащо негативна информация за състоянието на български банки. Сигнали могат да бъдат подавани и на електронен адрес press@dans.bg.

Мерки на БНБ

  • Намален основен лихвен процент - от 0,05 на 0,03;
  • Промени в наредбата за кредитирането на банките в левове срещу обезпечение. Изискуемият процент на обезпечението се установява на 110% от първоначалната сума на предоставения ресурс. Досега наредбата предвиждаше 125% обезпечение за получения левов ресурс;
  • Намалени, считано от 01.07.2014 г., лихвени проценти по депозити на Корпоративна търговска банка и дъщерната й банка „Креди Агрикол България" до средния им пазарен размер за банковата система.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини