Експерт: Няма опасност от зараза от хепатит по морето

Няма реална опасност от зараза с Хепатит А по морето във връзка с наводненията от последните седмици.
Това успокои националният консултант по епидемиология на инфекциозните болести проф. д-р Мира Кожухарова пред "Фокус".

Според нея слуховете за заразяване и риск от "болестта на мръсните ръце" са силно преувеличени.

Вчера проф. Красимир Антонов, завеждащ Отделение по хепатология в столичната болница "Св.Иван Рилски", предупреди, че има повишена опасност морската вода да е заразена с вирусен хепатит А заради потопа във варненския кв. "Аспарухово", при който мръсни води са се влели в морето.

По думите на Кожухарова обаче дори и при наличие на замърсяване в морето, разреждането е толкова голямо, че водата не може да бъде причина за разпространение на болестта.

Тя обясни, че епидемиологичната практика в света показва, че до момента не са наблюдавани взривове от заболяването след наводнения или други бедствия.

"Това са категоричните данни от САЩ, които преди години преживяха тежки наводнения. След водните бедствия в Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия от средата на май също няма регистрирани взривове от Хепатит А“, допълни проф. Кожухарова.

Професорът препоръча да се спазват стриктно хигиенните изисквания като миене на ръцете, използване на чиста храна, както и чистото й приготвяне, защото всяка година има случаи на заразяване с Хепатит А, независимо дали има наводнение, или не.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини