Бомбаджията на Ал Кайда всява страх по летищата

Терористи планират да използват нови тип бомби, поставени в лаптопи и дори в човешкото тяло, за да свалят летящи за САЩ пътнически самолети.

Охраната на летищата във Великобритания, САЩ и други страни бе засилена заради опасенията, че специалисти на „Ал Кайда” са произвели нов експлозив, който може да премине през съществуващите проверки, пише вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".

Нова информация за първи път свързва главния специалист на „Ал Кайда” по направата на бомби - 32-годишният саудитец Ибрахим Хасан ал Асири, с две групи в Сирия и Ирак – „Фронт ан Нусра” и „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, която обяви създаването на ислямски халифат.

Опасенията за дейността на Ал Асири и неговата готовност да си сътрудничи с джихадистите в Сирия и Ирак стоят зад решението за засилване на мерките за сигурност на летищата във Великобритания и други европейски страни, пише вестник The Guardian.

Асири е саудитски химик, който от години е в списъка на САЩ с най-търсените хора, защото се смята, че може да стои зад много дръзки опити за сваляне на презокеански самолети.

"Спомнете си за октомври 2010 г.", казва криминологът Кристоф Ноден, експерт по въздушна сигурност. "Тогава Ал Асири беше направил бомби, чиито експлозиви бяха скрити в тонери на принтери и изпратени с товарни самолети за Чикаго. Те бяха минали през проверките и бяха открити само защото саудитските тайни служби бяха внедрили свой агент в Ал Кайда на Арабския полуостров, който им съобщи номера на полета, маршрута и дори номерата на пратките. Едната беше прехваната още на тръгване, а другата при транзитното и преминаване през Лондон. Ако ги нямаше тези разузнавателни данни, пратките щяха да се взривят", казва експертът пред АФП, цитиран от БТА.

Предполага се, че Ибрахим Хасан ал Асири работи по устройство, което може да избегне скенерите и дори да бъде скрито в тялото на терориста или в електронно оборудване. Смята се, че неговият екип в Йемен е изработил „човешка бомба”,

Западът се опасява, че направени от Асири и умело скрити бомби може да бъдат качени на презокеански полети от хора, които са граждани на САЩ или на европейски страни.

Британските летища са под тревога за терористична опасност заради опасенията, че фанатици от Йемен и Сирия са обединили сили, за да извършват атентати с „невидими” бомби, коментира и британският вестник The Mirror.

Заплахата, за която предупреди американското разузнаване, вече има отражение върху британските летища, където пътниците са подложени на по-засилен и строг контрол. Пред летуващите се очертава перспективата за лято на закъснения на полетите и хаос с дълги опашки по летищата, коментира британският вестник.

Още за бомбите на Ибрахим ал Асири

Ал Асири, който е учил химия, отдавна е разработил експлозив на основата на пентаеритритол тетранитрат (ПЕТН), който е почти невъзможно да бъде засечен. Неговите бомби са с химически детонатор и не съдържат нито един метален елемент.
Затова могат да минат безпроблемно през почти всички проверки по летищата, констатира АФП.

Именно ПЕТН се съдържаше във взривното устройство, скрито през август 2009 г. в бельото на по-малкия брат на Ал Асири - Абдула, който се взриви в момента, в който се приближаваше към принц Мохамед ибн Найеф, саудитския заместник-министър на вътрешните работи, отговарящ за борбата с тероризма. В този атентат загина само камикадзето, чието тяло пое основната сила на взрива.

ПЕТН имаше и във взривното устройство, което беше прикрепил към бедрото си младият нигериец Омар Фарук Абдулмуталаб, който не успя да го задейства с химически детонатор на 25 декември 2009 г. в американски самолет, приближаващ се към Детройт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини