Защо ще плащаме повече за лаптопи и смартфони през 2021 г.

Един от резултатите на глобалната пандемия бе, че принуди милиони от нас да се сдобият с нови и допълнителни електронни устройства, чрез които да продължим да учим, работим и комуникираме със света. 

В комбинация със затруднените логистични мрежи, това доведе до сериозен недостиг на чипове и полупроводници, който от своя страна засегна почти всички направления на технологичната индустрия. 

Това доведе до появата на две отчетливи тенденции - по-високи цени на лаптопи, телефони, домашни уреди, електромобили и т.н., и по-ограничен достъп до някои популярни джаджи, като Playstation 5 например. 

Големият въпрос е докога се очаква да продължи недостигът и какво можем да очакваме в идните месеци. 

Яснота по темата ни дава главният оперативен директор на Acer - Тифани Хуанг, която сподели пред The Guardian, че в момента сме в пика на проблема, но едва ли скоро можем да очакваме подобрение на ситуацията. 

По думите й Acer ще продължи да изпитва сериозни затруднения в периода до Коледа и ще успее да задоволи едва 50% от търсенето на нейните лаптопи. 

Хуанг също така предупреждава потребителите, че недостигът на компоненти вече води до по-високи цени най-вече при лаптопите, таблетите и мобилните телефони.

От Gartner имат сходна прогноза, като според тях кризата за технологичния сектор ще продължи най-рано до средата на 2022 г.

От консултантската агенция смятат също, че по-малките компании в индустрията няма да издържат на повишаващите се цени на чиповете и ще се наложи да излязат от бизнеса. 

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини