Димитровградчанин подсилва българския дух с танци, песни и нестинари

Димитровградчанинът Георги Георгиев е инициатор на "Угар" в Димитровград

Димитровград ще бъде домакин на Тракийски народен събор "Угар" на 19 юли 2014 г. Празникът организира димитровградчанинът Георги Георгиев, съвместно с Общината, като датата не е избрана случайно. Той е в навечерието на 20 юли, Илинден, когато се почита Св.Пророк Илия.

Именно в негова част се прави "Угар", като мероприятието ще бъде със свободен вход в парк "Вапцаров", поясни пред журналисти днес Жоро.

Една от целите е набиране на средства за ремонт на църквата, носеща името на светеца в местността "Бяла река".

Другата - желанието да си припомним за силата на българския дух, традиции и национални празници. Според Георги, единствено вярата в Бог, в доброто и в силата на нашата нация ще ни спасят. На скептиците, които не подкрепят идеята, димитровградчанинът отговаря с усмивка.

В парк "Вапцаров" ще има водосвет, отслужен от архиерейски наместник Георги Тодев. Ще пристигнат нестинари от Странджа планина и хайдути с черешово топче от Родопите.

От нашия регион изпълнения ще имат танцьорите от "Китна Тракия" -Хасково и "Тракия" -Пловдив. Мероприятието ще започне по обяд и ще продължи до късно вечер.

Очакват се стотици гости, каза още организаторът. Той прикани димитровградчани да се присъединят към "Угар" на 19 юли в парк "Вапцаров".

Жоро разказа пред журналисти днес какво ще представлява събора "Угар"

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини