Защитете работещите в медиите. Подписка

Нели Огнянова е български експерт по медийно право, доктор по право (1985), доктор на политологическите науки (2006) и професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподава Европейско медийно право и Информационна политика на ЕС. В края на 90-те тя е член на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ), а през 2001 г. е заместник-председател на Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД). Ръководи групата, разработила Националната стратегия и програма за развитието на информационното общество (приета с акт на МС, 1999). wikipedia.org

http://nellyo.wordpress.com/

Подпишете се, за да разреши ЕС законодателно конфликта на интереси между политиката и медиите. Необходими са онлайн и на хартия 1 милион подписи в поне 7 държави от ЕС. На България и трябат 10 хил. подписа, каза тази сутрин Нели Огнянова в сутрешния блок на bTV.

Концентрацията на собственост и липсата на прозрачност са сред най-сериозните опасности за качеството, независимостта на професионалистите в медиите и конкурентната среда в медийния сектор.

При настоящия климат на икономическа неяснота и несигурност в работата в Европа, много журналисти се отказват. Те отразяват все по-непротиворечиви теми отколкото да правят достоверни, висококачествени разследващи репортажи, за да избегнат риска да си изгубят работата заради накърнения интерес на субект с влияние. През 2008 година Европейският парламент прие Резолюция, която гласи, че “големите медийни компании са се вклинили във важни и често доминантни позиции в някои държави членки”. Ситуацията в България красноречиво говори в подкрепа на тази констатация.

Българският експерт по медийно право Нели Огнянова представи инициативата за медиен плурализъм. Основните моменти са да са създаде правна рамка, която да не допуска концентрация. Казано накратко - никой да не може да бъде прекалено голям на медийния пазар. Друг важен момент е да се гарантира независимостта на медиите. България има вече години регистриран проблем в тази връзка. Законът не може да реши никой проблем сам по себе си, каза Нели Огнянова. Но той може да създаде необходимата рамка за решаването на проблема, когато обществото предприеме крачка в тази посока. Инициативата за медиен плурализъм цели точно създаването на правна рамка в ЕС за независимост от полически интереси - както на медиите, така и на надзорните институции.

Подписката е на адрес http://www.freemediarace.eu?ref=JxI9jc.

"Икономическата криза задълбочи кризата в печатните медии, съпроведена с ежедневното фалиране на един вестник в Европа. Вестниците, радиото, телевизията и уеб порталите свиват пространството си, отказват се от своята критична роля спрямо информацията, уволняват своите служители и затварят един след друг. Журналистите, особено младите, са подканяни да сътрудничат безвъзмездно и виждат, че професията им загубва тежест и ресурси месец след месец", обясняват на сайта на инициативата. Защитете работещите в медиите, призовава тя.

Европа е пред истинско масово загиване на медии, от обществената телевизия в Гърция до местните вестници в Италия. Подпишете се за Европейска директива, която е знак за различен модел на устойчиво и прозрачно събиране и произвеждане на новини, с гражданско участие, което прави възможно произвеждането на качествена информация и поддържането на високи нива на медиен плурализъм.

Защитете свободата в интернет! Дигиталните свободи, например, нецензоририрания достъп до интернет, са основни права, които заслужават защита еднаква на тази на “традиционните” права на човека. ЕС е най-големият търговски блок на света, но е също общност на ценности.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини