След 365 години Долно Белево си има църква,освещава я дядо Галактион

Старозагорският митрополит Галактион ще освети новия храм в село Долно Белево

Димитровградското село Долно Белево е основано преди 365 години, но за пръв път през 2014-та има действаща църква. Храмът, носещ името на Св.Пророк Илия, ще бъде тържествено осветен тази неделя, 20 юли от Старозагорския митрополит Галакстион.

До изграждането на така желания от хората православен храм се стигна след упорита работа в продължение на 4 години, разказва бившият кмет на селото Тончо Тонев. Той е един от основните инициатори на начинанието, стартирало 2010 година, когато през юни месец е направена първата копка.

През есента на 2011 година дейностите стигат до груб строеж и прекъсват поради липса на пари. Тогава управникът на селото решава, че ще търси помощ от правителството и дори от пише писмо до премиера по това време Бойко Борисов.

В крайна сметка дейностите по довършването на църквата се възстановяват през 2012 година. Работи се по двора, озеленяването, оградата. През 2013 година храмът е окончателно завършен. Към днешна дата Тончо Тонев пресметна, че вдигането на мястото за молитва струва между 180 000 и 190 000 лв.

Църквата е завършена с помощта на доброволния труд на жителите на Долно Белево, много фирми и спомоществуватели. Сред тях най-големият дарител е бизнесменът Митю Вълчев предоставил 65 000 лв. Общо 11 000 лв. са отпуснати в годините от дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. 6 000 лв. е подсигурил Иво Димов в качеството му на народен представител миналия мандат, 5 000 са предоставени с подкрепата на действащия депутат от "Коалиция за България" Жара Пенева.

20 тона цимент предоставя "Вулкан цимент", а 6 000 бр. тухли съдържателят на тухлена фабрика Митко Жеков. Община Димитровград е отпуснала 10 000 лв., припомни още Тончо Митев. Той е благодарен и на съветниците от групата на "Да за Димитровград", който също са сред спомоществувателите.

Иконите в новата църква са дело на пловдивчанина Николай Кревски, а иконостаса е направил димитровградският дърворезбар Георги Георгиев.

Бившият кмет Тончо Тонев е сред основните инициатори за това да има храм в Долно Белево, снимка -архив
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини